Представители на спешния ветеринарен екип на Европейската комисия ще бъдат

...
Представители на спешния ветеринарен екип на Европейската комисия ще бъдат
Коментари Харесай

ЕК праща експерти у нас заради чумата по прасетата

Представители на незабавния ветеринарен екип на Европейската комисия ще бъдат в България от на следващия ден до 25 юли, с цел да създадат оценка на обстановката с разпространяването на африканската чума по домашните и дивите свине у нас, оповестиха за Българска национална телевизия от Еврокомисията.

Повече информация от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Спешният ветеринарен отбор към Европейската комисия организира задачи в страните, наранени от болести по животните. От Европейската комисия оповестиха през днешния ден, че страната ни е докладвала през първите седмици на юли 2019 година за 14 огнища на африканска чума при домашни прасета в регионите на Плевен и Русе, в област Търговище и по границата с Румъния. Има наранени и диви свине.

Според Брюксел страната ни е подхванала всички ограничаващи ограничения, както е планувано в законодателството на Европейския съюз. Освен България, сега наранени от африканската чума са цяла Румъния, елементи от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Белгия и Малта, а отвън Европейски Съюз - В Украйна.

Миналата седмица министърът на земеделието Десислава Танева изиска финансиране от Европейската комисия за справяне с африканската чува. Свинското месо е най-голям дял на ползване у нас и болестта заплашва продукцията.

От Европейската комисия оповестиха през днешния ден, че до този миг средства на България не са отпуснати, само че има особено очакван за сходни случаи фонд, средства от които биха могли да бъдат предоставени на страната ни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР