Представители на руската ядрена корпорация Росатом са в София за

...
Представители на руската ядрена корпорация Росатом са в София за
Коментари Харесай

Росатом на среща с Борисов за оползотворяване на оборудването за АЕЦ Белене

Представители на съветската нуклеарна корпорация " Росатом " са в София за диалози с премиера Бойко Бойко Борисов за оползотворяването на създаденото от концерна и доставеното у нас нуклеарно съоръжение за построяването на АЕЦ " Белене ", чийто план обаче е преустановен с държавно и парламентарно решение от 2012 година

Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов, казани по време на брифинг, по отношение на постигнатата сделка за възобновяване на оръжейните контракти на частната компания " Емко " с държавния търговец " Кинтекс ".

Борисов се включи в обясненията за " Емко " с думите: " Айде и аз да кажа нещо, че от " Росатом " ме чакат ". След като приказва за решението на казуса на " Емко ", възмути се нашироко от " подправената вест ", че ГЕРБ са бойкотирали провеждането на консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев предходния ден, Борисов постави завършек на брифинга, заявявайки:

" Чакам да дойдат " Росатом ", тъй като три милиарда са изсипани на Дунава и стоят ", имайки поради доставеното нуклеарно съоръжение за прекратения градеж на АЕЦ " Белене ". " Ако на някой му се костват тия пари малко, за мен не са и ще се направи всичко допустимо да се оползотворят ", съобщи Борисов, само че не отговори на спомагателни въпроси какво ще се разисква с руснаците.

Опитите на Mediapool да получи от Министерския съвет и от енергийното министерство повече информация за очевидно почналата след брифинга среща с " Росатом " се оказаха несполучливи.

Досега заявяваните от енергийния министър Теменужка Петкова разновидности за потребление на създаденото от " Росатом " съоръжение са били приватизация на нуклеарния план и активите по него. За задачата обаче се чакаше разбор от Българска академия на науките, който да каже има ли потребност страната ни от нови енергийни мощности, къде може да се осъществя токът от възможната АЕЦ " Белене " и на каква цена. Този отчет трябваше да е подготвен още през септември, по последните думи на Петкова към този момент е получено негово обобщение, само че какви са неговите заключения тя не разяснява.

В края на август енергийният министър сподели, че измежду разновидностите за АЕЦ " Белене " остават обсъжданите към този момент цялостна или частична приватизация на плана, влизането на стратегически вложител, какъвто интерес е проявен от три компании, само че има и други варианти. Какви са те към този момент не е ясно

Петкова обаче тогава разгласи, че има действителна опция до края на 2017 година или при започване на 2018 година да се структурира процедура за приватизация на плана. Тя още веднъж напомни изискванията за подновяването на нуклеарния градеж край Белене – неналичието на държавни гаранции, на държавно финансиране и на контракт за изкупуване на тока от новата мощ.

Точно преди година стана ясно, че китайската " Чайна Дженерал Нюклиър Корпорейшън " (China General Nuclear Corporation – CGN) е декларирала интерес към плана АЕЦ " Белене ".

Последно диалози за дострояването на АЕЦ " Белене " Борисов води също с китайски вложител – строителят на умния град край София " България Дивелопмънт Холдингс Лимитед” ЕАД.

Малко откакто България бе принудена с арбитражно решение да заплати близо 1.2 милиарда лева на " Росатом " за създаденото съоръжение се дискутираше и разновидността руснаците да си вземат назад реакторите и да ги употребяват за градежа на същите планове в Иран или Индия. Тази опция обаче към този момент не се загатва.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР