Представители на Русия и САЩ се събират утре в Кайро

...
Представители на Русия и САЩ се събират утре в Кайро
Коментари Харесай

Русия и САЩ започват преговори в Кайро за инспекции на ядреното оръжие

Представители на Русия и Съединени американски щати се събират на следващия ден в Кайро за диалози до 6 декември, които ще бъдат отдадени на обновяване на инспекциите на реципрочна основа по контракта " Нов СТАРТ " за редуциране на нуклеарните оръжия, съобщи Българска телеграфна агенция. Москва обаче съобщи, че е малко евентуално да бъде реализиран бърз пробив, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати чакат благоприятни условия за обновяване на разговора с Русия по въпросите на стратегическата непоклатимост. Това пък съобщи по.рано в изявление за РИА “Новости ” краткотрайно ръководещата американското посолство в Русия Елизабет Руд. Тя увери, че президентът Байдън остава зает с определянето на механизма, който ще размени руско-американския Договор за редуциране на стратегическите настъпателни оръжия след приключването му през 2026 година.

" Ще продължим да водим полемики в границите на Двустранната консултативна комисия - механизма на Договора “Нов СТАРТ ” и ще чакаме благоприятни условия за обновяване на стратегическия разговор ", разгласи Руд. 

Тя акцентира, че Съединените щати и Русия резервират двустранните канали за ръководство на рисковете, изключително в нуклеарната сфера. По думите й точно тези въпроси са били разисквани на срещата в Анкара на 14 ноември сред шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс и ръководителя на съветската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин. 

Елизабет Руд сподели още пред РИА Новости, че Русия и Съединени американски щати не престават да разискват по " специфични канали " замяна на пандизчии, която да включва американската баскетболна звезда Бритни Грайнър и някогашния морски пехотинец Пол Уилан. Грайнър не се е оплаквала от изискванията в наказателната колония, където излежава присъдата си по обвинявания в владеене на опиати, съобщи Руд. Тя сподели, че от американска страна се пробват да получат достъп до баскетболистката.

По-рано този месец Русия съобщи, че се надява на замяна на пандизчии със Съединени американски щати, която да включва оръжейния търговец Виктор Бут.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР