Представители на различни национални общности се бият срещу руските нашественици

...
Представители на различни национални общности се бият срещу руските нашественици
Коментари Харесай

Езиковият омбудсман на Украйна: Военнослужещите от български и унгарски произход сами решават на какъв език да общуват

" Представители на разнообразни национални общности се бият против съветските нашественици и за доста от тях украинският не е роден език. Всеки боец самичък взема решение на какъв език ще поддържа връзка в окопите или в борба с вражеските войски. "  

Това съобщи Тарас Кремин, акредитиран комисар по отбрана на държавния език на Украйна, пред локалното издание. Коментарът му е във връзка изявление на някогашният народен представител в Радата (2012-2014 г.) и езиковед Ирина Фарион, която недоволства, че част бойците в украинските въоръжени сили поддържат връзка на единствено на украински език, само че и на други езици, в това число съветски.

" Украйна е защитавана с оръжие в ръце от представители на разнообразни национални общности. Всички тези хора са част от украинския народ и жители на тази страна ", акцентира Кремин. 

" Има представители на национални общности. Например доста момчета и девойки от Закарпатието служат в 128-ма бригада. Техният роден език е маджарски. Има и момчета от Одеска област, които са етнически българи по генезис “, сподели езиковият омбудсман. 

По думите му за цялата 2023 година не е имало нито една тъжба за нарушение на езиковия закон от украински военнослужещи. 

Тарас Кремин акцентира, че е право на военните персонално да вземат решение на какъв език да приказват по сред си, в окопите или в борбите против съветската войска. " Няма учредения за изказвания, че въоръжените сили на Украйна нарушават езиковия закон в Украйна ", безапелационен е той. 

Бившата депутатка Ирина Фарион се забърква в следващ скандал, обвързван с езиковия въпрос в Украйна. Наскоро, в обществените мрежи тя съобщи, че не може да назова украинци рускоезичните военни, които пазят Украйна. Думите й се отнасят на първо място до бойците от батальона „ Азов “, които Фарион назовава още „ московци “ поради това, че доста от тях поддържат връзка на съветски език. След това разгласява писмо с персоналните данни на проукраински студент от Крим. В резултат, полицията, СБУ и Националният съвет за телевизия и радио на Украйна започнаха инспекция против нея.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР