Представители на пътния бранш опряха до президента в опита си

...
Представители на пътния бранш опряха до президента в опита си
Коментари Харесай

Пътищарите опряха до Радев за 1,3 млрд. лв. за незаконни дейности

Представители на пътния отрасъл опряха до президента в опита си да получат 1,3 милиарда лева заплащания по нелегално поети от тях действия в нарушаване на Закона за публичните поръчки. Служебното държавно управление се опита безрезултатно да прокара план при второ четене на актуализацията на държавния бюджет, тъй че парите да бъдат платени, макар че договорите се проверяват от прокуратурата. Сега от пътния отрасъл ще търсят подпомагане от президента, потвърждавайки, че в осъщественото от тях няма нищо неправилно. 

В срещата ще вземат участие представители на Българска браншова камара " Пътища ", като детайлности ще бъдат оповестени след диалозите с президента. От камарата оповестиха авансово, че ще срещнат президента с направена от тях декларация и правно мнение за положението на пътно-строителния отрасъл. От бранша смятат, че не са нарушили подписаните контракти за публични поръчки, макар че има пътни ръководства, в които размерите от поета активност надвишават 73 пъти годишно заявеното. Законът за публичните поръчки разрешава цената на договорите да се надвишава с най-много 50% и в тази ситуация при контракти на обща стойност от 500 млн. лева (това е последна стойност на 5-годишни контракти, които изтичат 2024 г.) наддоговарянето може да е за най-много 250 млн. лева Пътният бранш обаче твърди, че е поел доста по-голям размер от спомагателна работа по пътно поддържане - за 1,3 милиарда лева над разрешеното и упорства парите да бъдат платени. Според компаниите по-голямата част от работата към този момент е свършена - тествани и сертифицирани са действия за 222 млн. лева, а следва фактурирането на други 647 млн. лева За дотъкмяване на към този момент стартирано по тази скица пък били нужни още 549 млн. лева до края на годината. Всичко това не било нарушаване на закона съгласно правните специалисти на камара " Пътища ". 

Опитът за пробутване на разплащането на второ четене в Народното събрание катастрофира, откакто в зала се развихри гръмък скандал. От партиите всеобщо възразиха, че се желае позволение от Народното събрание да разреши на АПИ да наруши закона за публичните поръчки. Това изключение бе категорично записано в плана. Проектът предвиждаше парите да се заплащат разсрочено 5 години, само че компаниите не са съгласни и с това, тъй като настояват, че ще банкрутират. Искаше се още и Народно събрание да разпореди преустановяване на настоящите контракти и превъзлагане на активността още веднъж в " цялостни размери ". Така напрактика за късане на договорите би се трансферирала от изпълнителната върху законодателната власт.  

Очаквайте подробности
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР