Представители на неправителствени организации не бяха допуснати днес на проверка

...
Представители на неправителствени организации не бяха допуснати днес на проверка
Коментари Харесай

Фермата за норки на "Градус" не пусна независима проверка

Представители на неправителствени организации не бяха позволени през днешния ден на инспекция във фермата за норки в село Маджерито. Те носеха заповед с съответни имена, че могат да вземат участие в инспекцията, която е по техен сигнал. От управлението на обекта обаче оповестиха, че няма да позволен външни лица в рамките му, като се изключи контролните органи. Според неправителствените организации обаче същите контролни органи вършат повърхностни инспекции на предприятието и в този момент още веднъж има заплаха да не се стигне до никакъв резултат.

Фермата е на Иван Ангелов - притежателят на " Градус ", който попадна във водовъртежа на разкритията за скандални схеми в земеделието и непосредственост до някогашния министър председател Бойко Борисов. Срещу нея има митинги и сигнали за нередности от години - това е изчезващ бизнес в Европа и доста малко страни позволяват развъждането на животни за кожи. У нас обаче предприятието съществуваше безоблачно до през вчерашния ден, макар че локалните хора са пропищели от миризмите и от пакостите, които избягали норки вършат в покрайнината. То не бе затворено даже когато в други страни бяха избити хиляди животни поради заплаха от разпространяване на COVID-19 от животни на хора.

Покрай комисията по проверките, ръководена от Мая Манолова в малко просъществувалия 45-и парламент, фермата за норки на Иван Ангелов най-накрая притегли вниманието на управляващите. Вчера двама от новите министри - на опазването на здравето и на земеделието, се срещнаха с протестиращи от организацията КАЖИ (Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията​) и дадоха обещание бързи инспекции и даже затваряне, в случай че в действителност фермата нарушава законите, както настояват природозащитниците.

Днес пред фермата нещата се случиха друго от обещанията. Представители на управлението споделиха, че решението е да не се позволяват външни лица. " Ако има нарушавания, контролните органи ще кажат ", обясниха от компанията, само че прибраха заповедта, която дава право на природозащитниците да се включат в инспекцията. " Ние желаеме да посочим съответните места, на които би трябвало да се обърне внимание ", настоя Петя Алтимирска от КАЖИ. " Контролните органи са тези, които показват местата ", не се даваше представителката на фермата. В разногласието се разбра, че съгласно хората на Иван Ангелов е комерсиална загадка дали има COVID-19 в обекта. " Всички инспекции на контролните органи са повърхностни ", предизвести Алтимирска. Предстои да се разбере какво са открили пратените на място представители на земеделското министерство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР