Представители на гражданската организация Народна сила отбелязаха 100 години от

...
Представители на гражданската организация Народна сила отбелязаха 100 години от
Коментари Харесай

Отбелязаха 100 години от подписването на Ньойския договор

Представители на гражданската организация " Народна мощ " означиха 100 години от подписването на несправедливия за България Ньойски кротичък контракт. Те сервираха цветя пред Паметника на незнайния войник в центъра на София и приканиха българите да не не помнят историческите последици, които документът нанася на страната ни.

" Днес България е в същото състояние, в което преди 100 години подписваше оня гибелен контракт, който осакати нейната територия ", съобщи по време на церемонията историкът и водач на " Народна мощ ", Георги Димов. Той се обърна към днешните политици с настояването да не употребяват патриотизма, с цел да осребряват своите сметки. По думите на Димов Ньойският контракт е " диктат за България " и би трябвало да виси като обица на ухото на днешните генерации ръководещи.

Представителите на гражданската организация направиха и някои паралели сред подписания преди век документ и " безпринципните съюзи ", в които вземат участие мощните на деня. Посланието на членовете на " Народна мощ " е, че всеки, който милее за бъдещето на България, е добре пристигнал да поддържа идеите на сдружението.

Нека напомним, че Ньойският кротичък контракт е подписан сред България и страните от Антантата, като слага завършек на присъединяване на страната ни в Първата международна война. Българската страна поставя подписа си под големия напън на Съглашението. Това прави министър-председателят Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 година в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. Документът е утвърден на 15 февруари 1920 г

Според контракта България би трябвало да съобщи на Кралството на сърби, хървати и словенци Западните околности - областите към Босилеград, Цариброд и Струмица, както и няколко села в Кулско с най-вече влашко население. Антантата поема под ръководство Беломорска Тракия, само че излиза наяве, че тя ще бъде дадена на Гърция.

България няма право да има съвременни военни технологии, флот и авиация, а наложителната военна работа е анулирана. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, в това число полицията.

Репарациите, които България би трябвало да изплати на съдружниците съгласно Ньойския контракт, са в размер на 2,25 милиарда златни франка. От отделените земи в идващите 3 години в България идват над 100 000 бежанци, а 600 000 българи остават оттатък граница.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР