Представители на ГЕРБ дават извънреден брифинг в централата на партията

...
Представители на ГЕРБ дават извънреден брифинг в централата на партията
Коментари Харесай

ПЪРВО В ПИК TV! Борисов гневен заради кризата в енергетиката: Какъв КСНС ще свиква Радев при тези цени на тока?! Или иска да се накара на Киро и Асен, както обича, или ще излъже, че прави нещо

Представители на ГЕРБ дават ексклузивен брифинг в централата на партията поради рецесията в енергетиката и високата цена на тока.

Две са тематиките - спекулациите за газа и тока, уточни експремиерът Бойко Борисов, който пристигна на брифинга.

На 1 януари трябваше да сме очевидци по какъв начин по тръбата ще потече азерски газ. Изговориха се небивалици и неистини досега, аз желая да ви кажа какво сме създали ние. На 10 декември 2015 година се взе окончателното решение за плана, сподели Теменужка Петкова, някогашен министър на енергетиката.

На 1 януари 2016 до ноември 2017 година беше обезпечено финансирането на плана - над 220 милиона евро. Нашето държавно управление обезпечи държавна гаранция за 110 млн. евро, 32 млн. евро бяха обезпечени за гръцката връзка и така нататък Работихме по обезпечаване на финансирането. През 2017 година, декември, стартираха публичните поръчки. През май 2019 година бяха определени изпълнителите и беше даден старт на строителството за период от 18 месеца, уточни Петкова. Срокът за осъществяване на контракта беше продължен до на следващия ден, 31 декември 2021 година Не съм чула нищо от министъра на енергетиката за този план, отсече Петкова.

Ще забележим кой какво направи през последните 8 месеца, два служебни кабинета какво направиха, какъв брой срещи организираха, по какъв начин форсираха реализацията на плана. Двете държавни управления бяха заети да чегъртат ГЕРБ, само че провалиха един от най-важните планове за доставка на газ, отсече тя.

Направихме всичко належащо, тъй че България получава 350 млн. кубични метра газ годишно и то на атрактивни цени. Това ни даде опция да не плащаме наказателна клауза на азерската страна. Сега България отново предлага на своите консуматори природен газ с 30 % по на ниска цена от този в европейските хъбове, съобщи Теменужка Петкова.

Всъщност ние, от Политическа партия ГЕРБ, сме се стремяли са работим по този начин, че доставките да са при най-хубави цени за страната ни. По времето на Делян Добрев без фанфари се преодоляха трима медиатори и резултатът за българския бизнес е налице, напомни тя. Петкова подсети, че се предоговори и договор с Газпром и в този момент имаме по-атрактивни цени от тези в останалите европейски страни.

Първо трябваше да се отстранен три посреднически компании, които години наред, отклоняваха стотици милиони по тръбата за България. Предоговорихме един път цените. Заедно с европейската комисия предоговорихме контракта с над 50 на 100 и върнахме на бизнеса надвзети пари. След като единствена в района България отбрани Украйна и спря осъществяването на Южен поток, споделям го за сътрудниците вдясно, които са към този момент вляво, тогава натовска Гърция одобри съветската газ и България беше изхвърлена от газоразпределението и беше превърната в клиент, отсече Борисов.

Той напомни, че тогава съумял да убеди Европейска комисия за газовия хъб Балкан, след което се построил газопровод, сменени били съветските тръби с американците и в този момент работят на цялостни обороти и България печели стотици милиони годишно от нашите дейности.

На 20 дни ходихме по правите в калта да направляваме градежа на интерконектора и на 31 декември трябваше всичко да е готово. Ако не е готово, би трябвало да има неустойки и всеки ден по 90 хиляди евро, отсече Борисов. И добави, че на 31 декември трябваше с Мицотакис да открием връзката. Всеки измамник, който каже друго от това, да си носи отговорност. Единствената разлика е в периодите поради коронавирус, отсече Борисов.

На 31 декември трябваше да потече азерската газ. И дано ръководещите, изключително президентството, не се оправдават и да не се вършат, че ръководи ГЕРБ. От 10 месеца ГЕРБ не е на власт, сподели Борисов.

Делян Добрев сподели графика, в която е маркирана цената на тока по време на ГЕРБ. Тогава е била към 100 лв. (на графиката в синьо). Сега е в пъти повече, акцентира той-

Народно събрание одобри мораториум и нещата ще се изкривят. През април ще сме в по-тежка обстановка, в сравнение с в този момент, счита той.

Ние предложихме отплата от 75 на 100 от 600 лв., което е разликата сред базовата цена на КЕВР от 119 лева и пазарната цена от 719 лева Така бизнесът ще бъде обезщетен с 450 лв..

Но със селски тарикатлък държавното управление са написали, че неизвестно за какво базата е 185 лева, а не тази на КЕВР от 119 лева Те стартират с тарикатлък и трансформират базовата цена и по този начин се получават 400 лв. отплата. Но те поставят и една запетайка и споделят не повече от една трета от пазарната цена, т.е. на бизнеса му се поставят 400 лв., само че те споделят не повече от една трета и това е 215 лева При такава отплата, бизнесът сподели, че няма да може да работи и доста от предприятията ще затворят, разяснява Добрев.

Предложих да махнем свръхкомпенсирането на ВЕИ-тата, само че не го одобриха и в този момент този бранш ще е свръхкомпенсиран с 300 млн. лева от фонда. Това е най-лобисткото предложение, откакто не одобриха да анулират това свръхкомпенсиране, уточни Делян Добрев.

Борисов заключи какъв е прочитът за срещата на бизнеса при Радев. Или към този момент сме действителна президентска република и кабинетът и Народно събрание са функционалност на президента, с цел да отиват работодателите там или работодателските организации са изчерпали разговора си с кабинета и Народното събрание. Учудва ме среща във формат, в който го няма министърът на енергетиката, няма го министърът на промишлеността, изуми се Борисов.

Предлагам да анулират мораториума, ще дадем гласове за това, уточни той.

Не желая да ни атакуват за неща, които сме свършили, предизвести Борисов.

Какъв КСНС ще привиква Радев при тези цени на тока?! Или желае да се накара на Киро и Асен, както обича, или ще излъже, че прави нещо. Днес Радев желае да излъже работодателите, че нещо е правил и ще излъже през днешния ден. И какво да си приказваме на КСНС, нищо, сподели Борисов.

Радев е подобен популист, че може да каже всичко, ще пристигна време да мечтае за времената, в които аз бях министър председател, той беше президент. Това всичко се натрупа на неговата сметка, добави Борисов.

Като станем президентска република, тогава ще е значимо какво споделя този орган. Сега има министър председател, министри на енергетиката, съветници, уточни той.

На мен ми вършиха февруарски митинг за цената на тока с 12 на 100, а в този момент? Сега скача в пъти токът, само че нищо, напомни експремиерът.



ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО Пожарна охрана ПИК TV:

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР