Представители на етническите арменци в азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах

...
Представители на етническите арменци в азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах
Коментари Харесай

Нови жертви при сраженията в конфликта за Нагорни Карабах

Представители на етническите арменци в азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах обявиха през днешния ден, че още 21 военнослужещи са били убити при сражения с Азербайджан, съобщи Ройтерс.

Така общият брой на военните жертви на отцепниците е достигнал 223 от началото на боевете преди осем дни.

Азербайджан още веднъж подложи на обстрел Нагорни Карабах, а представител на сепаратистките управляващи сподели, че цивилните жертви от началото на сраженията са нарастнали на 18.

Азербайджан не разкрива своите военни загуби, само че твърди, че е изгубил 25 цивилни. Двама цивилни са убити на арменска територия.

Армения и Азербайджан взаимно се упрекнаха за атакуване на области с спокойно население. Нагорни Карабах съобщи, че азербайджанските въоръжени сили са нанесли ракетни удари против основния град в региона Степанакерт.

Продължават да се водят интензивни боеве, сподели представител на арменското министерство на защитата. Азербайджан съобщи, че Армения е обстрелвала с ракети гъстонаселени области и гражданска инфраструктура на негова територия. "Не е правилно и е цялостна дезинформация, че Армения е обстрелвала азерски замъци ", отговори чиновник на арменското министерство на защитата.

Азербайджанският президент Илхам Алиев прикани за включване на Турция в мирния развой за Нагорни Карабах, съобщи Ройтерс.

Русия реализира непрекъснат разговор с Азербайджан и Турция на високо равнище във връзка със обстановката в Нагорни Карабах, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

Той направи изказването в отговор на журналистически въпрос за какво от началото на изострянето на спора в Нагорни Карабах съветският президент Владимир Путин е провел няколко телефонни диалога с арменския министър-председател Никол Пашинян и нито един с сътрудниците си от Азербайджан и Турция.

Според Песков "това зависи от работния график на президента и целесъобразността ". "Това изобщо не значи, че съветската страна изпитва дефицит на работни контакти. Напротив, външният министър на Русия (Сергей) Лавров поддържа непрекъснат контакт с сътрудниците си от Азербайджан и Турция. Руско-турският и руско-азербайджанският разговор, както и руско-арменският разговор по отношение на карабахския спор, се реализират на високо равнище и на непрекъсната основа ", сподели той.

Говорителят на Кремъл не изключи опцията при нужда Путин да беседва по телефона с президентите на Азербайджан и Турция, Илхам Алиев и Реджеп Ердоган, за разискване на обстановката в Нагорни Карабах, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР