Представители на държавната, областната и местната администрации, бизнеса, синдикатите и

...
Представители на държавната, областната и местната администрации, бизнеса, синдикатите и
Коментари Харесай

Зеленият преход дискутираха на конференция в Перник

Представители на държавната, регионалната и локалната администрации, бизнеса, синдикатите и неправителствените организации се включиха в първото събитие по европейския план „ Преход на опциите “ в Перник, проведено от „ Бранд Медия България “. В рамките на събитието бяха показани разнообразни благоприятни условия за финансиране на планове по политиката на доближаване на Европейския съюз. Също по този начин, бяха показани положителни образци за към този момент изпълнени сходни планове в област Перник. Бяха обяснени и съответни принадлежности и стратегии, по които организациите и институциите от Перник може да аплайват, тъй че се възползват от справедливия преход към въглеродно-неутрална стопанска система, финансиран с европейски средства.

Събитието откри Боян Томов, шеф на „ Бранд Медия България “ ЕООД – издател на медийните уеб сайтове Economic.bg, ESGnews.bg и Kmeta.bg. Томов акцентира на нуждата да се приказва повече за опциите, които дава Европейски Съюз при реализирането на зеления преход.

В откриването присъединяване взеха зам.-министрите на районното развиване и благоустройството (МРРБ) Ангелина Бонева и на енергетиката Красимир Ненов. И двамата приканиха бизнеса в района да е деен и да кандидатства по всички вероятни стратегии, финансирани по кохезионната политика на Европейския съюз.

Бонева за първи път заяви и новината, че стартъпите, дребните и междинните компании към този момент могат да аплайват по трансграничните стратегии. Тя описа и за дейностите, които Министерство на регионалното развитие подхваща, с цел да улесни жителите при 20-процентовото им самоучастие във втория стадий на програмата за саниране, финансирана по Плана за възобновяване и резистентност.

Зам.-министър Ненов съобщи изрично, че  европейските принадлежности, посредством които може да се финансира справедливият преход към въглеродно-неутрална стопанска система, като Фонда за обективен преход, Модернизационния фонд, Националният проект за възобновяване и резистентност, както и промените, планувани в него, ще подобрят енергийната успеваемост в страната.

По думите му, с помощта на посочените принадлежности предприятията ще станат по-конкурентни, домовете ни по-уютни, а децата ни ще живеят в по-чиста среда.

Изключително потребен беше първият панел на конференцията, в който представители на ръководещите органи от стратегиите, финансирани със средства за доближаване, описаха за опциите пред бизнеса и локалната власт за финансиране на планове за поддръжка в прехода към въглеродно-неутрална стопанска система. Ценна информация в тази посока даде и Фондът на фондовете, който също финансира планове, въпреки и не безплатно, за сметка на по-облекчени условия за кандидатстване.

Във втория панел гостите на събитието схванаха за няколко сполучливо изпълнени европейски плана в Перник и Радомир – както от компании, по този начин и от локалната администрация.

Събитието приключи с уъркшоп, воден от адв. Биляна Тончева, пълномощник на „ Еко Глоуб “, която съветва съответни бизнес хрумвания на участници във форума, които могат да бъдат финансирани по европейските стратегии.

Интересни данни показа Димитра Воева от социологическата организация „ Тренд “, по отношение на запознатостта на перничани с инструментите на Европейския съюз за поддръжка на доближаването, за съответни планове, финансирани в района и други От изследването, поръчано от „ Бранд Медия България “, стана ясно, че информираността в тази посока не е задоволителна и би трябвало да се подхващат по-сериозни ограничения в тази посока.

Във форума присъединяване взеха още кметът на Перник Станислав Владимиров, регионалният шеф Людмил Веселинов, а модератор на събитието беше икономистът от Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

Проект „ Преход на опциите “, № 101122076  е съфинансиран от Европейски Съюз по стратегия IMREG. Повече информация за събитието можете да намерите на страницата на плана.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР