Представители на браншовите камари на дървообработващата и мебелната промишленост, металургичната

...
Представители на браншовите камари на дървообработващата и мебелната промишленост, металургичната
Коментари Харесай

Бизнесът предлага удължаване на трудовия живот

Представители на браншовите камари на дървообработващата и мебелната индустрия, металургичната промишленост, машиностроенето, химическата индустрия, строителството, туризма, производителите на питие и други разискаха началото на план за така наречен интензивно стареене. Проектът се финансира с 1,7 млн. лева от Европейския обществен фонд посредством Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси " и ще бъде изпълняван от Българската стопанска камара, в партньорство с КНСБ, през идващите две години.

Основните цели на плана са превъзмогване на дефицита на работна мощ и увеличение на каузи на заетите лица посредством поощряване на по-дълъг трудов живот, основаване на предпоставки за развиване на така наречен сребърна стопанска система, както и развиване на обществено партньорство за обезпечаване и поддържане на работна среда, съобразена със характерните възрастови потребности на другите поколения. В рамките на плана ще бъдат осъществени серия от изследвания, проучвания и разбори, ще бъдат създадени методически материали, секторни тактики и политики за поощряване и подкрепяне на процесите, свързани с дейното стареене и внедряване на междугенерационния метод.

Сред плануваните действия са още създаване, тестване и апробиране на на практика принадлежности, включително наръчници за мениджъри и ментори (наставници) за адаптиране на работните места и дейностите към характерните потребности и благоприятни условия на хора с хронични болести. Също по този начин внедряване на практическите принадлежности и стратегически документи в практиката на предприятията, включително посредством образования на мениджъри, експерти "човешки запаси " и представители на служащите и чиновниците, образуване на приемни в предприятията за информиране и консултиране. Фигурира и сключването на Национално рамково съглашение по използване на Автономното рамково съглашение на европейските обществени сътрудници по отношение на дейното стареене и междугенерационния метод.

В осъществяването на плана ще бъдат ангажирани над 300 специалисти от БСК и членуващи в нея браншови и районни сдружения на работодателите, специалисти от КНСБ, мениджъри и експерти в областта на човешките запаси. Проектът ще даде поддръжка на 10 стопански бранша, 120 предприятия и 2000 заети лица.

Според БСК и КНСБ насърчаването на по-дългия трудов живот е належащо, защото междинната дълготрайност на живота на популацията в България се е нараснала със седем години. Прогнозите за идващите 30 години са, че междинната дълготрайност на живота ще надвиши 85 години. Те показват, че към 1,5 млн. пенсионирали се български жители разполагат с потенциал (опит, познания, мъдрост), с цел да продължат да способстват за обществото, и би трябвало да им се даде опция да останат на пазара на труда и да бъдат професионално дейни за по-дълъг интервал. Възрастовата граница ще бъде към 70-75 години.

През 2010 година междинната възраст на работната мощ е била 35-39 година, само че според прогнозите до 2030 година тя ще стане 50-54 година и съгласно тях, в случай че наклонността се резервира, до 2050 година междинната възраст на трудоспособното население у нас ще бъде 60-64 години. Политиките по поощряване на дейното стареене и усилването на връзката сред трудовите поколения е приоритет и за обществените сътрудници на европейско и национално ниво.

През 2017 година, в границите на работната стратегия на обществените сътрудници на европейско равнище (2015-2017 г.) е подписано Рамково съглашение за дейното стареене и междупоколенчески метод, чиито получатели са националните организации, членуващи в съответните европейски сдружения на работодателите и синдикатите. Като единствен член на BusinessEurope от България, Българската стопанска камара (БСК) е ангажирана в използването на рамковото съглашение в страната.

Същевременно в края на септември стана ясно, че в изискванията на дефицит на фрагменти са мобилизирани напъните на Агенцията по заетостта за активиране и регистрация в бюрата по труда на хора в пенсионна възраст. За интервала януари-август тази година общо 1486 регистрирани, придобили право на пенсия, са постъпили на работа със съдействието на трудовите медиатори. Това заяви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на парламентарния надзор.

По данни от наблюдението на работната мощ през второто тримесечие на тази година заетите на възраст 65 и повече години са 97 700. Коефициентът на претовареност за тази група е 6.6 %, като растежът спрямо второто тримесечие на 2018 година е 1.3 процентна, уточни Петков. Средно за Европейския съюз нивото на претовареност на хората над 65 години е към 6 %. В Закона за поощряване на заетостта са регламентирани посредническите услуги, които подкрепят пенсионерите да си намерят работа.

Хората, придобили право на пенсия, могат да се записват в бюрата по труда и да употребяват информация за свободни работни места, ходатайство по информиране и наемане на работа и психическо подкрепяне. Наблюденията на специалистите в Агенцията по заетостта демонстрират, че все по-често решаващи за избора на работодателя са потвърдените умения на претендентите - както професионални, по този начин и личностни, сподели още отрасловият министър.

Ангажираността, отговорността, дисциплината, навиците за труд се правят оценка позитивно от работодателите, акцентира той и добави, че все по-често работодателите одобряват показаните им профили на хора в пенсионна възраст
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР