Представители на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) излязоха на

...
Представители на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) излязоха на
Коментари Харесай

Пилоти на протест заради отнет лиценз

Представители на Българската федерация по авто спорт (БФАС) излязоха на митинг пред Министерския съвет поради отнетия лиценз на 18 април. Те недоволстват против решението на спортното министерство да даде лиценз на новосформираната организация, препоръчана от Съюза на българските автомобилисти (СБА). Протестиращите настояват, че това е частна организация, която няма историята на БФАС и не би трябвало да организира надпревари. Според тях решението Автомобилна федерация на България (АФБ) да получи лиценз е нерегламентирано и Законът за физическото образование и спорта е бил изменен особено, с цел да получи права.

" Спортът е за да стопира войни, да ражда другарства. Той не би трябвало да се трансформира в политика. Вярвам, че министърът на спорта е бил измамен, с цел да вземе това решение. Ние го молим той да бъде справедлив. Искаме страната да не позволява частни организации директно да дефинират работата на ММС и по този метод да слагат автомобилния спорт в патова обстановка ", обявиха протестиращите. Сред тях бяха многократните първенци на България Крум Дончев и Димитър Илиев, както и татко му Владимир Илиев, който е ръководител на оставената без лиценз БФАС.

От другия лагер пък упорстват, че автомобилният спорт в България е избавен от АФБ. Това разгласи шефът на СБА Емил Панчев. " Създаването на новата федерация бе единственият вид да спасим спорта от ориста на картинга ", сподели той. Рокадата стана по самодейност на СБА, която е единствен представител на България в Международната автомобилна федерация (ФИА) и ММС се е вслушало в решенията на ръководената от Панчев организация. Той разкри, че още през 2017 година са били спрени връзките сред БФАС и ФИА, тъй като централата в Швейцария била залята от доноси от българска страна.

В същото време от ФИА са изпратили приветствено писмо за организирането и провеждането на юбилейното 50-о издание на Рали " България ", което беше извоювано от Димитър Илиев и навигатора му - най-успешния български плувец Петър Стойчев.

Миналата година предходното управление е пропуснало всевъзможни периоди за поръчки за осъществяване и то по този начин и не се състоя. Това е основната причина БФАС да остане без лиценз. А Управителният съвет на СБА е взел решение още на 19 януари да се лишават правата на БФАС да провежда автомобилни надпревари в България. На тази база ММС пък лишава лиценза на БФАС и през април го дава на шефа на АФБ Калоян Станчев.

" Въпреки погрешната информация досега 43 клуба и 60 самостоятелни лиценза към този момент са трансферирани към АФБ. Това е 2/3 от действително съществуващите клубове и ни подсигурява 5 години успокоение, с цел да може да гледаме само спорта ", добави Панчев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР