Представител на изключително близката до властта и до депутата Делян

...
Представител на изключително близката до властта и до депутата Делян
Коментари Харесай

Близък на Пеевски юрист ще пише нова медийна регулация

Представител на извънредно близката до властта и до депутата Делян Пеевски телевизия Канал 3 се оказа част от експертната група, която ще прави оферти за огромни промени в Закона за радиото и малкия екран и за трансформирането му в закон, който ще обхване и интернет. Това стана ясно на първото съвещание на групата, провело се в Народното събрание. Сформирането й стана със заповед на шефа на комисията по културата и медиите Вежди Рашидов.

Юристът на Канал 3 Мая Георгиева бе назначена да предлага промени в медийното законодателство в компанията на члена на Съвет за електронни медии Бетина Жотева, генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков и члена на УС на малкия екран Христо Томов, юриста на БНР Елена Великова, юристите на Би Ти Ви и Нова телевизия Господин Йовчев и Елена Великова, на шефа на асоциацията на частните радиа и малките екрани АБРО Анна Танова и на някогашния шеф на БНР Валерий Тодоров. Не стана ясно по какви критерии са избрани участниците и за какво в комисията има човек на Канал 3, а няма да вземем за пример на  ефирната България он еър.

От целия парламент като представители на Народното събрание бяха избрани Тома Биков от ГЕРБ и Христиан Митев от  " Обединени патриоти ". Само хора от ръководещото мнозинство присъстваха на първото съвещание на работната група, а депутати от Българска социалистическа партия оповестиха за „ Сега “, че не са били осведомени за началото на консултациите. Рашидов обаче сподели, че „ всичко е по-прозрачно, в сравнение с даже би трябвало да бъде “. „ На последното съвещание аз се обърнах към представителите на всички парламентарни групи и към всички, които желаят, да дадат свои специалисти “, съобщи той.

Всъщност за основаването и за началото на работата на експертната група не бе оповестено никакво публично известие на уеб страницата на Народното събрание. Въпреки че измененията в медийния закон явно ще засягат освен радиата и малките екрани, представители на други медии и на журналистически организации не участваха на първата среща.

ПРАВОМОЩИЯ

Рашидов даде да се разбере, че измененията ще обзет и активността на медиите в интернет. „ Трябва да вземем доста съществени решения по отношение на активността на Съвет за електронни медии като институция, която би трябвало да има повече права за надзор. Новият закон би трябвало да подсигурява по-добрата работа на медиите, съобразено с времето, в което живеем. Последната интернет болест на ХХI век са подправените вести. Ако ние не намерим форма да разпознаваме подправената вест, в случай че не намерим законови форми по какъв начин да ограничим тази лъжлива вест, тя ще унищожи свободата на словото. Затова този закон ще е доста значим и за нас, в случай че е добър “, сподели Рашидов. Той съобщи още, че чака първите оферти за промени в законодателството да постъпят в медийната комисия след към месец. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР