Представете си, че сте парижки инвеститор, който се опитва да

...
Представете си, че сте парижки инвеститор, който се опитва да
Коментари Харесай

Как да използваме икономическата теория и индекса Big Mac за оценка на валути

Представете си, че сте парижки вложител, който се пробва да реши дали да купи американски или европейски облигации. Започвате да сравнявате предлаганата рентабилност. Десетгодишна облигация, издадена от Министерството на финансите на Америка през днешния ден, предлага 3%; Германските бондове носят единствено 1.2%. Купуването на американски облигации обаче значи да залагате на обменния курс евро - $. Интересувате се от възвръщаемостта в евро. Облигациите, издадени във Вашингтон, ще бъдат привлекателни единствено в случай че спомагателната рентабилност надвиши всяка предстояща загуба заради съмнения във/на валутните пазари.

Това мислене, известно като " непокрит лихвен паритет " (UIP), изяснява за какво доларът в последно време скочи по отношение на еврото. На 12 юли той доближи обменен курс едно към едно по отношение на еврото за първи път от 2002 година (оттогава той леко спадна.) UIP постулира, че измененията в лихвените проценти водят до валутни придвижвания. Ако доходността на съкровищните облигации в Съединени американски щати се увеличи по отношение на тази на немските бундове, тогава доларът би трябвало да нараства досега, в който вложителите не стартират да имат вяра, че той повече няма да носи спомагателна възвръщаемост от закупуване на държавни облигации.

Очаква се Федералният запас да увеличи лихвените проценти над 3.5% през 2023 година, повече от двойно над лихвения %, който се чака да бъде доближат от Европейската централна банка. Доларът също се е повишил с 20% по отношение на йената през 2022 година до момента. Това евентуално е по този начин, тъй като не се чака Японската централна банка да увеличи лихвите над 0.2% през идващите три години.

Все отново е повече до валутна оценка, от просто парична политика. Друга доктрина, показателят на покупателната дарба (PPP), споделя, че валутите и цените би трябвало да се коригират/саморегулират, до момента в който една кошница от потребителски артикули и услуги коства еднообразно на всички места. The Economist има своя лична занимателна мярка за PPP: показателят на Big Mac, който беше обновен на 20 юли. Вместо кошница от артикули и услуги, той употребява разликите в цената на известния бургер на Макдоналдс, с цел да реши дали валутите са надценени или подценени.
Реклама
Нашите прогнози подсказват, че слабото евро евентуално е целесъобразно (виж графиката). Основният показател, който допуска, че Big Mac би трябвало да коства еднообразно на всички места, предвижда обменен курс от 1.11 $ за евро. През вторичния показател, поправен с Брутният вътрешен продукт, се вижда, че еврото би трябвало да се търгува малко под себестойността на $. Коригираният показател взема поради разликите в цените на суровините, като земя и труд, които са невъзможни за трансгранична търговия, и затова отразява и локалните приходи. При себестойност долар-евро Big Mac е с 11% по-скъп в Съединени американски щати. Но защото Америка е по-богата от Европа, такава разлика в цените може да има смисъл.

Следователно двете теории за еврото и за оценка на валутата съответстват. Не е по този начин за йената, обаче, която е с повече от 40% подценена по отношение на $ и на двата показателя на Биг Мак. (Резервирайте идващия полет до Токио, фенове на американските бургери.) Йената стана подценена от януари, тъй като доларът се увеличи и инфлацията в Америка е доста по-висока. Big Mac в Япония, в това число налозите, коства 390 йени, цена, която не се е променяла от 2018 година Американската цена от 5.15 $ се е повишила с 11.5% през това време и даже с 2.2% от януари.

UIP изяснява последните придвижвания по-добре от PPP и това не е изненада. Когато обменните курсове се разминават с лихвените проценти, търговците могат да осъществят облага с един клик. В взаимозависимост от степента, в която другата покупателна дарба дава благоприятни условия, компаниите, а и даже хората, могат да трансформират мястото на произвеждане или да транспортират артикули през границите. Това лишава време и не всеки път би било допустимо: интернационалната доставка на Big Mac би била неверна тактика.

PPP може да се провали даже в границите на валутните зони. Нашият нов показател включва смяна в източника за американските цени на Big Mac. Преди събирахме междинна цена от заведения за хранене в четири града: Атланта, Чикаго, Ню Йорк и Сан Франциско. Това са релативно скъпи места. Сега използваме междинна цена за цялата страна, предоставена от McDonald`s, която е по-ниска. Резултатът е, че доларът не наподобява толкоз мощен. Промяната е направена за цялата история на показателя, макар че предходната версия е налична онлайн. Също по този начин усъвършенствахме нашия способ за пресмятане на показателя, поправен по отношение на Брутният вътрешен продукт. Феновете на бургерономиката би трябвало да се включат.
Реклама Свързани публикации Пет метода, по които мощният щатски $ визира международната стопанска система 14 юли 2022, 07:30 Еврото се изравни с $ за пръв път от 20 години 12 юли 2022, 10:43 Доларът: Някогашният и предстоящ крал 8 април 2022, 06:01 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР