Представете си 100-те милиарда звезди на Млечния път като плоско

...
Представете си 100-те милиарда звезди на Млечния път като плоско
Коментари Харесай

Млечният път се „вълнува“ и учените може би вече знаят защо

Представете си 100-те милиарда звезди на Млечния път като плоско умерено езеро. Представете си по какъв начин някой пуска камък с размерите на 400 милиона слънца в тази вода. Спокойствието е нарушено. Вълна след вълна от сила се разлива по повърхността на галактиката, блъскайки и подхвърляйки нейните звезди в безреден танц, който има потребност от епохи, с цел да се успокои, написа Live Science. Астрономите подозират, че нещо сходно в действителност може да се е случило - освен един път, а няколко пъти през последните няколко милиарда години.

В нова публикация, оповестена в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, откривателите изясняват по какъв начин близка минигалактика - галактиката джудже Стрелец - наподобява, е минала през Млечния път най-малко два пъти, карайки звездите да пулсират мистериозно с разнообразни скорости.

Използвайки данни от галактическата обсерватория Gaia на Европейската галактическа организация, откривателите сравнили придвижванията на повече от 20 милиона звезди, ситуирани из целия Млечен път, само че изключително във външните райони на диска на галактиката. Данните разкрили мистериозна вълна или осцилация, която като че ли вълнува звездите в цялата вселена.

„ Можем да забележим, че тези звезди потрепват и се движат нагоре и надолу с разнообразни скорости ", споделя създателят на проучването Пол Макмилан, астроном от университета в Лунд, Швеция. Чрез развой, който откривателите разказват като „ галактическа сеизмология ", екипът моделирал модел, който би могъл да изясни странния резултат на вълните, в който е разместил звездите на Млечния път. Учените стигнали до извода, че вълните евентуално са били освободени преди стотици милиони години, когато галактиката джудже Стрелец за финален път е минала през нашата вселена, сходно на " камък, хвърлен в езеро ". Изглежда, че е имало и различен, по-ранен конфликт сред двете галактики, прибавят откривателите.

Предишни проучвания допускат, че античен конфликт със Стрелец може да е провокирал талази в центъра на Млечния път, само че новото изследване е първото, което демонстрира, че тези талази се простират чак до края на галактичния диск и смущават звездите. Това би трябвало да помогне за събирането на дългата и бурна история на нашата вселена и нейния по-малък комшия, пишат откривателите.

Днес галактиката джудже Стрелец се прави оценка на към 400 слънчеви маси - елементарна скарида спрямо изчислената маса на Млечния път от 1,5 трилиона слънца. Учените подозират, че Стрелец в миналото е бил доста по-голям, само че е изгубил до 20% от масата си в интерес на нашата вселена след многократни конфликти през последните няколко милиарда години.

Тези конфликти евентуално също са трансформирали формата и размера на нашата галактика; проучване от 2011 година допуска, че спиралният ръкав на Млечния път е резултат от два конфликта с галактиката джудже Стрелец. Друго изследване на данни от Gaia, оповестено през 2020 година, допуска, че галактическите конфликти сред нашата вселена и Стрелец провокират взрив на нови звезди в Млечния път всякога, когато двете галактики се срещат.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР