Предсерийни образци на три различни перспективни енергийни оръжия започват да

...
Предсерийни образци на три различни перспективни енергийни оръжия започват да
Коментари Харесай

САЩ започват да пазят авиобази с енергийни оръжия

Предсерийни мостри на три разнообразни перспективни енергийни оръжия стартират да охраняват американски авиобази в чужбина, оповестява „ Попюлър Механикс “, като се базира на публично известие на въоръжените сили.

Става дума за лазерната система HELWS, микровълновото оръжие PHASER и електромагнитната установка THOR.

Основа задача и на трите ще е отблъскване на масирани офанзиви с дронове, като обаче оръжията извършват тази си задача друг метод.
Снимка: AFRL
HELWS се инсталира на високопроходим автомобил, като има съвременни системи за засичане на задачите – същите наблюдателни принадлежности се употребяват от американските военни дронове. Когато врагът е прехванат и бъде дадена команда, HELWS го унищожава с мощен лазерен лъч. Като съществено преимущество производителят показва, че за зареждане може да се употребява общоприет източник на 220 волта и се вършат огромен брой изстрели, преди да е нужно презареждане.

PHASER е микровълнова система. Той не изпича дроновете, а унищожава електрониката им с ориентиран подтик. Той е островръх и по този начин може да бъдат обезвредени вкупом няколко летателни апарата. При това – за част от секундата. Събира се в общоприет резервоар, който може да се сложи върху камион.

THOR е със сходни размери и също поврежда системите на дроновете с импулси в микровълновия набор. Разработката на системата е лишила едвам 19 млн. $ и съществена цел е била да е лесна за работа.

Защо?

През последните години терористични организации и армии схванаха полезността на безпилотните летателни апарати освен като наблюдателно средство, само че и като офанзивно оръжие.
Дронове и супероръжия изместват самолетите и бомбите Безпилотните летателни системи към този момент не са единствено част от филмовите сюжети. Някои от тях са наричани "новите оръжия "
Йеменските бунтовници нанесоха огромни вреди на съществена саудитска рафинерия посредством изпращането на голям брой заредени с експлозив дронове, които съумяха да минат през модерната американска противовъздушна система, която брани инсталациите от стандартни нападатели.
Нападение с дронове подпали най-голямата саудитска петролна рафинерия Местните управляващи обявиха, че пожарът е под надзор
По-малък триумф имаше въоръжената съпротива в Сирия, която се опита по подобен метод да унищожи самолетите в основната съветска авиобаза в страната. Там Противовъздушна отбрана и електронните системи за прекъсване на дронове предотвратиха пагубни вреди.

В Пентагона не желаят да рискуват струващите милиони самолети и високотехнологични системи в базите си и това форсира създаването на нови установки за битка с „ ята “ от безпилотни апарати. Трите перспективни системи ще се тестват в чужбина в продължение на година и през 2021 година ще бъдат върнати назад в Съединени американски щати. След разбор на резултатите ще се реши и коя или кои да бъдат всеобщо внедрени.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР