Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов смята, че

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов смята, че
Коментари Харесай

Лозан Панов не вижда нужда от промените в закона за "тримата големи"

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов счита, че не са нужни промени в законодателството, които да разрешат следствие на ръководителите на висшите съдилища.

Предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ) бяха оповестени от министъра на правораздаването Данаил Кирилов, който показа обществено плана си за законодателни промени, позволяващи следствие на " тримата огромни " – основния прокурор и ръководителите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд.

" Благодаря на изпълнителната власт за загрижеността. Аз я виждам тази угриженост в дейностите на други органи като Национална агенция за приходите и други такива. Така че - благодаря за това. Не е нужно това да се прави ", съобщи Панов, представен от БНР.

Лозан Панов е бил проверяван неведнъж, а сега Националната организация за приходите прави проверка както на неговото, по този начин и на имуществото на брачната половинка му Елисавета Панова по предписание на прокуратурата във връзка със абсурда с жилищата, купени на по-ниски от пазарните цени.

Наскоро против него завърши и инспекция на антикорупционната комисия, която не откри спор на ползи при покупката на жилището. Въпреки това обаче сигналът е препратен на Инспектората към Висшия правосъден съвет, защото това е единствената способена институция, която може да се произнася за магистрати.

И без ремонти в законодателството за " тримата огромни ", Панов към този момент бе наказан на две инстанции и дефинитивно санкциониран с 1000 лв., тъй като е подал имуществената си декларация единствено пред Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС), само че не и пред Сметната палата.

Председателят на Върховен касационен съд взе участие в полемика на тематика " Когато Върховният съд на Полша отхвърли да се подчини на политици ", а на срещата в Съдебната палата ичаства и първия ръководител на Върховния съд на Полша Малгожата Герсдорф.

" В страните, подкрепили замразяването на участието на Полша в Европейската мрежа на правосъдните препоръки, явно, разделянето на управляващите не е проформа и те са оценили съответно заплахата от възходящия популизъм в Полша, който не е единствено полски феномен ", разяснява Панов, представен от Българска телеграфна агенция.

Той напомни, че Висш съдебен съвет е изпратил питане до Министерството на външните работи дали поддръжката на правосъдния съвет по този проблем ще навреди на националните ползи, като по-късно България се е въздържала при гласуването за замразяването на участието на Полша.

По тематиката за популизма ръководителят на Върховен касационен съд цитира холандски академик, който е на мнение, че когато опозицията е слаба, популистите се разочароват, че ги лимитират самостоятелния съд и медиите и стартират да се пробват да ги отслабват. Панов напомни и че България е на 111-то място по свободата на словото в класацията на " Репортери без граница ".

Председателят на Върховен касационен съд добави, че резултатите от битката с корупцията задоволително добре илюстрират по какъв начин действа правосъдната власт.

Той показа полския посетител Малгожата Герсдорф като съобщи, че с дейностите си тя дава образец за отстояване на незавимостта и разделянето на управляващите, отказвайки да напусне поста си и да се подчини на ръководещите.

Председателят на Върховен касационен съд напомни, че Полша е станала първата европейска страна в Европейски Съюз, против която е била задействана наказателна процедура от Европейска комисия поради правосъдната промяна в страната. Тя уреждала министъра на правораздаването да има право да уволнява и назначава ръководителите на съдилищата, както и смяна на възрастта за пенсиониране, като само президентът можел да удължава дейната работа на съдиите. Друга смяна била, че магистратите можели да бъдат глобени, в случай че управляващите сметнат, че техните решения са несъответствуващи.

" Независимостта на съда е отбрана на жителите, а не на съдиите ", сподели от своя страна Малгожата Герсдорф. Тя предложи обществото да се образова за това какво значи самостоятелност на съда и на съдиите.

Герсдорф добави, че е имала поддръжката на всички висши съдии и на обществото, за това е можела да съобщи твърдата си позиция против законодателите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (225)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР