Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се е

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се е
Коментари Харесай

Лозан Панов адвокатства на Десислава Иванчева чрез натиск над съдии

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се е заел да адвокатства на уличените в корупция и отстранени от служба кметица на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Това се схваща от писмо на Панов до административния началник на Апелативния профилиран углавен съд (АСНС) Георги Ушев, написа " Правен свят ".
В писмото Панов слага период до през днешния ден (18 юни) да му бъдат предоставени пояснения – за какво при провеждането на правосъдното съвещание по настояването на Специализираната прокуратура за отстраняването от служба на Иванчева и Петрова на 07 юни т.г., двете са били в правосъдната зала с сложени белезници.
" Правен свят " потърси ръководителя на АСНС Георги Ушев за коментар, който отвърна, че е направил инспекция по случая и отговорът е изпратен публично на ръководителя на Върховен касационен съд.
От писмото на Панов до Ушев се схваща, че ръководителят на Върховен касационен съд научил от изявления в медиите, че Иванчева и Петрова са били с белезници в правосъдната зала. Това, съгласно " арбитър № 1 ", било в несъгласие с " трайната процедура " на Европейския съд по правата на индивида и можело да се преглежда като нарушаване на нормата на член 3 от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи, регламентираща възбраната за изтезания.
Всъщност, на 07 юни Десислава Иванчева и Биляна Петрова влязоха в правосъдната зала с сложени белезници, защото на всички предходни правосъдни съвещания по разглеждане на ограниченията им за неотклонения и за премахване от служба, двете използваха наличието на медиите, с цел да показват своята защитна теза по атрактивен метод - било посредством развяване на авансово готови писма, плакати и мемоари, било посредством викове, било посредством недоволства за тежките битови условия в следствения арест и пъпчасването от тях. От близо три месеца, откогато отстранените към този момент от служба кметица на " Младост " и нейната заместничка имат допир със профилираното правораздаване, двете употребяват правосъдните зали на ул. " Черковна " 90, с цел да изнасят конференции по политико-правосъдни тематики. Така бе и на 07 юни, когато се организира третото подред съвещание на АСНС, на което бе прегледано настояването за премахване от служба на двете арестувани. Предните две съвещания бяха отлагани, тъй като Иванчева и Петрова желаеха да четат обвиняванията, а след това да ги преразказват пред медиите. Самото съвещание на 07 юни продължи над 7 часа, през които се оказа, че Биляна Петрова в това време е уволнена от краткотрайно изпълняващия длъжността кмет на " Младост ". При опита на правосъдната защита да изведе Петрова от залата, настана блъсканица, а крясъците на Десислава Иванчева направиха невероятно съдът да извършва отговорностите си. Репликите по адрес на правосъдния състав станаха мотив и за налагането на санкция от 200 лева на Иванчева за " пренебрежение на съда ".
Седмица по-късно се оказва, че персонално ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов се е загрижил за правата и свободите на дуото Иванчева-Петрова, задържано с преди малко получената вноска от поискания половин милион евро рушвет от строителен бизнесмен в средата на април. Освен че писмото на Панов в интерес на уличени в корупция в изключително огромни размери може да остави без работа един от известните юристи по наказателни каузи - Марин Марковски, който съставлява Иванчева, тъй като защо ти е юрист, в случай че зад теб е " арбитър № 1 ", актът на председателстващия Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет следва да се преглежда и като напън върху независимостта и вътрешното разбиране на съдиите, в съответния случай – на правосъдния състав, удостоверил отстраняването от поста на някогашната кметица на " Младост ".
Проявата на " нездравословен " интерес на Панов по съответния проблем може да се пояснява като " миниране на делото ", най-малкото, тъй като в цялата страна ежедневно се преглеждат стотици претенции за взимане на " мярка за неотклонение " и за " премахване от служба ", само че няма процедура до момента персонално ръководителят на Върховен касационен съд да е проявявал угриженост за правата на арестуваните лица. " Съдия № 1 " твърди, че се е сезирал по изявления от медиите, само че в писмото му се цитира съответното дело и неговия номер. Значи ли това, че употребявайки пълномощията си, Панов е изискал това дело и се е срещнал с него и в случай че това е по този начин, то на какво съображение, дали и по какъв начин това е отразено в системата?
Действията на ръководителя на Върховен касационен съд могат да се преглеждат като тенденциозни и най-малко по още две аргументи. Първата: преди два месеца обвиняем преби очевидец на входа на Специализирания углавен съд, което наподобява не впечатли Панов, тъй като тематиката бе разисквана от Пленума на Висш съдебен съвет, само че не по негово искане. Втората причина е надалеч по-притеснителна, само че и уличаваща Лозан Панов в напън върху избрани съдии, в това число в качеството му на председателстващ Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. В рамките на малко повече от един месец, Лозан Панов прави втора инспекция по адрес съдии от АСНС, които не членуват в една избрана магистратска организация.
След обява, разкрила по какъв начин при едни и същи обстоятелства и условия осъждан за финансови закононарушения, разследван за данъчни измами и " пране на пари ", проверяван за спекулативна търговия с медикаменти, получава от два състава на АСНС две разнообразни решения при установяване на " мярка за неотклонение ", като в последна сметка съумява да се " прибере у дома ", Лозан Панов, в качеството му на ръководител на Върховен касационен съд, управлява осъществяването на " странна " инспекция по " инцидентното систематизиране на делото " и образуването на правосъдните сформира. Без въпросите, които са били във фокуса на инспекцията, въобще да са повдигани в публикациите, от нейното умозаключение се разбра, че в действителност ръководителят на Върховен касационен съд се е интересувал на първо място по какъв начин е образуван правосъдният състав, който удостоверява " непрекъснатия арест ", само че не и от обстоятелствата по делата. Проверката на Върховен касационен съд откри, че Трети въззивен състав е образуван по разпоредбите, което направи " грижата " на " арбитър № 1 " за правата на " домашния задържан " непотребна. Подобна угриженост в този момент Панов демонстрира и по адрес на Иванчева и Петрова, евентуално тъй като ръководител на правосъдния състав от АСНС, който взе решението кметицата на " Младост " да бъде отстранена от служба до привършване на следствието, е арбитър Галя Георгиева, член на предходния състав на Висш съдебен съвет и като подобен - конкурент на опитите на ръководителя на Върховен касационен съд да лобира в интерес на избрани кръгове с очевидни ползи в правосъдната система.
Освен че в дейностите на ръководителя на Върховен касационен съд прозира преднамереност и фиксация в явно неуместни за него съдии, сходен институционален напън съставлява груба интервенция в независимостта на магистратите като цяло и на процедура е в положение да минира всеки опит за ефикасна битка с корупцията, което пък се отразява отрицателно върху имиджа на страната в Европейския съюз.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР