Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов индиректно призна,

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов индиректно призна,
Коментари Харесай

Лозан Панов не отрече, че е назначен за председател на ВКС от премиера Бойко Борисов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов косвено призна, като не отхвърли, че през 2015 година е назначен персонално от премиера Бойко Борисов на поста, който заема, оповестява "Правен свят ".

В сряда министър-председателят съобщи в телевизионно изявление, че той "най-много " е подкрепил Лозан Панов за ръководител на Върховен касационен съд. "Той нямаше да стане арбитър, в случай че аз не го бях подкрепил ", съобщи Борисов. В четвъртък, преди съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) Панов разяснява казаното от премиера, като прикани да бъде осъществено "разследване за търговия с въздействие " във връзка със личния му избор за ръководител на Върховен касационен съд.

"В рамките на няколко седмици и основният прокурор, и министър-председателят оповестяват данни за търговия с въздействие. Главният прокурор сподели, че изборите за висши длъжности в правосъдната система се правят в други две здания, а министър председателят призна, че оказва въздействие върху един подобен избор. Ще ви напомня един различен проблем – "Яневагейт " и записите на диалозите сред някогашен ръководител на Софийския градски съд и редови арбитър.

Тогава още веднъж основните герои бяха министър-председател и основен прокурор. Този път обаче самите те оповестяват данни за търговия с въздействие ", призна Панов.

"Въпросът, който задавам, е къде са проверяващите органи. Не съм имал диалог на четири очи с министър-председателя, а това, което остана под линия беше – две каки си приказват. За да не остане в този момент под линия, че две батки си приказват, бих призовал проверяващите органи с оглед оповестените данни за търговия с въздействие да стартират следствие ", сподели още ръководителят на Върховен касационен съд.

Той предстоящо се опълчи и на концепцията на премиера за назначението на самостоятелен прокурор, който да може да проверява основния по отношение на рекомендациите на Венецианската комисия.

"Звучи необичайно назначението на самостоятелен прокурор, проверяващ основния прокурор, който да се избира от 2/3 от Прокурорската гилдия. Доколко самостоятелен ще бъде той, откакто изборът ще бъде сбъднат от някогашни и бъдещи подчинени на основния прокурор? Но един неприсъствен диалог с премиера ще се пояснява още веднъж като политическо говорене. Всяка моя дума може да бъде интерпретирана като политическо говорене ", сподели Панов, въпреки че явно не си спести отрицателния коментар за предлагането на държавното управление.

С изявлението си Панов, може и да избегна политическите оценки, само че влезе в колизия с болшинството от българските държавни обвинители. Само последната декларация на Асоциацията на прокурорите, която се разгласи против опитите за саботиране и нерегламентирания политически напън за назначението на Иван Гешев за основен прокурор бе подкрепена от над 1200 прокурори от цялата страна.

Един от проводниците на офанзивите против легитимността и прозрачността на траялата четири месеца процедура за избор на "обвинител №1 " бе точно Лозан Панов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР