Председателят на управителния съвет на болница Лозенец Илиян Симеонов заяви

...
Председателят на управителния съвет на болница Лозенец Илиян Симеонов заяви
Коментари Харесай

Шеф в болница "Лозенец" сезира прокуратурата срещу Стойчо Кацаров и назначения от него директор

Председателят на управителния съвет на болница " Лозенец " Илиян Симеонов съобщи пред Българска национална телевизия, че е подал сигнал в прокуратурата против шефа на болничното заведение Радосвет Горнев за непозволено раздадени 800 хиляди лв. за в допълнение материално стимулиране в границите на 6 месеца. 42 хиляди от тях е получил персонално шефът, за което някогашният здравен министър Стойчо Кацаров е бил осведомен, само че по думите на Симеонов е бездействал. " Предполагам, че в прокуратурата биха могли да се заинтересуват от неговите дейности за занемареност ", съобщи Симеонов.

Наскоро Антикорупционната комисия санкции изпълнителния шеф Горнев с 10 хиляди лв., откакто откри, че се е договарял със себе си в качеството си на шеф и доктор и е получавал в допълнение заплащане. Горнев беше назначен от Стойчо Кацаров при започване на юни след разкрития против предходното управление, ръководено от доцент Любомир Спасов, измежду които противозаконни трансплантации.

На 7 декември Кацаров разгласи, че нова национална детска болница ще се строи на територията на болница " Лозенец ", а до момента в който болничното заведение бъде издигната, актуалната педиатрия " Проф. Иван Митев " ще се слее с " Лозенец ", като концепцията е известната като Правителствена болница да резервира многопрофилния си темперамент и в нея да се лекуват и възрастни. Вчера новият здравен министър проф. Асена Сербезова съобщи, че ще направи 360-градусов обзор на решението.

На 12 декември пред " Нова телевизия " Кацаров съобщи, че в " Лозенец " са правени финансови злоупотреби. Посочи, че чиновници на лечебното заведение са взимали огромни бонуси, а към септември болничното заведение е била на загуба от 38 млн. лева

Днес Илиян Симеонов отхвърли обвиняванията, като дефинира финансовото положение на болничното заведение като доста положително и добави, че като комерсиално сдружение тя може да посрещне всевъзможни отговорности, които зародят. Според данните му приходите на болница " Лозенец " за тази година са близо 39 млн. лева, а разноските са 32.5 млн. лв.. " Това значи, че финансовата облага е 6.5 млн., включително приходите, които се чакат за декември ", сподели Симеонов.

" Загубите, за които приказва Кацаров, са счетоводни, в резултат на амортизационни отчисления. Имаме здания и скъпа техника, която се прави оценка на 200 млн. лв. ", изясни Симеонов.

Добави, че в месеците, в които е раздавано спомагателното материално стимулиране, болничното заведение е заработвала към 1 млн. лв., а разноските са били за 2.5 млн. лв.. По думите на Симеонов управителният съвет е уведомил Горнев за това, само че той е отказвал да се съобрази и е давал ДМС на хора с административни функционалности, нямащи общо с приходите на болничното заведение.

" Директорът няма право да прави здравна активност, а е получил 42 хиляди лв. ДМС. Някои, които са заработвали 4000 лева на месец, са получавали по 3600 лева в допълнение. В общи линии спомагателното материално стимулиране би трябвало да е в границите на 10% от заработките ", изясни Симеонов. Неколкократно е уведомил Стойчо Кацаров какво се случва в болничното заведение, само че той не поискал да " поеме функционалностите си на надзор, за което е задължен като министър ".

Обвинение и за стопански ползи зад сливането на лечебните заведения

Доц. Дорина Асенова, декан на Медицинския факултет към Софийския университет съобщи пред Българска национална телевизия, че зад решението на Кацаров за обединение на някогашната държавна болница и педиатрията стоят стопански ползи.

" Зад него стоят голям брой стопански ползи. Проблемът на българина е, че той е краткопаметен. Неговата обич към нашата болница, ние неведнъж подчертавахме, че се крие надалеч в предишното, заради разнообразни аргументи, свързани и с неговия персонален бизнес ", съобщи Асенова.

Казусът със сливането на педиатрията и болница " Лозенец " докара до прекъсване на занятията в Медицинския факултет на Софийския университет от 8 декември, като те няма да бъдат възобновени до момента в който казусът не бъде решен. По този метод студенти и преподаватели показаха митинга си против желанието на Кацаров. Болница " Лозенец " е главната база на медицинския факултет, който е основан през 2003 година По думите на Асенова студентите не могат да образоват и лекуват съответно, откакто се сливат 3 структури, а няма по какъв начин да образователната база да бъде преместена в друга болница.

" В 12 без 5 Кацаров реши, че би трябвало да сплоти две безусловно разнообразни здравни заведения в името на българските деца. Болница " Лозенец " и личният състав на Медицинския факултет има голямото предпочитание в България да бъде направена и построена една огромна и съвременна болница, каквато нашите деца заслужават. Само че не по този метод и не по този начин. Ние не можем да образоваме, не можем и да лекуваме съответно, в случай, че с един негов документ, удостоверен пред нотариус, какъв брой е правната му стойност ние не знаем, той слива три структури ", сподели Дорина Асенова.

Медици, преподаватели и студенти остават в протестна подготвеност в случай че решението за сливането на двете болнични заведения се осъществя. Асенова добави, че се надява на градивен разговор с новия здравен министър проф. Асена Сербезова и чака с неспокойствие среща с нея.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР