Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в

...
Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в
Коментари Харесай

Работодателските организации излизат на протест пред Министерския съвет на 18 май

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев удостовери по време на конгрес, че работодателските организации излизат на народен митинг пред Министерския съвет на 18 май от 12:00 ч.

"Проблемите пред стопанската система не са единствено демографски. За нашата конкурентоспособност са значими цените на суровините и силата, които не са конкурентни сега, съпоставено с европейските ни сътрудници и съперници, а какво остава и с останалия свят ", сподели Велев по време на двудневната интернационална конференция "Произвеждаме мода в България ", проведена от Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК) в партньорство с Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП), съобщи

"Затова ние и по ваше предложение, и с другите работодателски организации организираме народен митинг на 18 май ", сподели Велев. Протестът на 19 октомври, в който участваха и някои от вашите предприятия, оказа помощ краткотрайно. Отново сме изправени пред недоумение и отвращение да се употребяват съществуващите благоприятни условия за крайни конкурентни цени за българските предприятия, сподели още Велев. Цената на енергоресурсите като дял в себестойността на вашата продукция не е пренебрежимо дребна и по тази причина би трябвало да си помогнем сами, обърна се ръководителя на АИКБ към участниците във форума. БАТОК е член на АИКБ.

Васил Велев уточни, че секторът е измежду най-значимите у нас, макар че заетостта в него отбелязва прочут спад пред последните години. Продажбите се задържаха поради нарасналата продуктивност на съответните равнища, добави Велев. Въпреки намалялата бройка на личния състав в бранша, той е съпоставим с туризма, строителството и превоза. Значимостта му се оцени по време на пандемията, когато внезапно се зарадвахме, че имаме мощно развъртян бранш на текстил и облекло у нас, съобщи Велев.

Той уточни, че неподходящите трендове в демографската обстановка са причина всяка година страната да губи към 50 000 души на пазара на труда, което, по думите му, браншът усеща доста мъчително. "Всяка година се пенсионират към 110 000, а на пазара на труда излизат към 60 000 души и по този начин ще бъде идващите 30 години ", сподели Велев. От позиция на работна мощ и заети, макар че спада безработицата, спадат и заетите и работната мощ със същите цифри 45 000 – 50 000 годишно, добави той.

Велев посочи, че това е трайна наклонност, с която бизнесът би трябвало да се преценява, като влага в повишение на продуктивността посредством внедряване на нови технологии, енергийна успеваемост, за което има поддръжка по оперативните стратегии и по Плана за възобновяване и резистентност.

Велев уточни, че последните международни промени дават късмет на индустриалния бранш посредством скъсяването на веригите на доставки.

"Страната ни разполага с голям брой компании, които са образец за сполучливи бизнес модели и артикули, извънредно новаторски компании, които могат да бъдат световни водачи в своята сфера ", обърна се Борислав Димитрачков, заместник-изпълнителен шеф на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия към представителите на бранша "Облекло, текстил и кожи ". Той уточни, че страната ни дава своя принос на международната фешън сцена, тъй като едни от най-големите марки са доверяват на българското качество. Димитрачков изрази очакване отсега нататък да се появяват от ден на ден български марки и от ден на ден родни марки да продават на открито, намирайки своите интернационалните сътрудници и даде обещание поддръжка от страна на Агенцията.

Володя Стоянов, член на Председателския съвет на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК), уточни, че главната цел на Асоциацията е да сплоти всички компании от текстилната и кожарската индустрия и да спомага за консолидиране и единно показване на ползите им на национално и на интернационално равнище, с цел да може браншът да получи заслуженото си място в социално-икономическия живот, каквото той заслужава. "Благодарение на всички вас нашата промишленост е и ще бъде още по-конкурентоспособна, отговаряща на новите предизвикателство за стабилно развиване ", обърна се Стоянов към участниците в конференцията.

Заместник-изпълнителният шеф на Агенцията по заетостта Милена Георгиева уточни, че секторът има значителен принос при образуването на Брутният вътрешен продукт на страната, само че и има основни проблеми, пред които е изправен. "Независимо от съвсем рекордно ниското равнище на безработицата, която е 4,6 на 100, имаме сериозен проблем с обезпечаване на сектора с квалифицирана работна ръка ", сподели Георгиева и добави, че демографската рецесия и недалновидната политика в региона в образованието и образованието през последните 30 години са спомогнали за тази обстановка. Тя посочи, че хората, които са заети в този отрасъл, са най-вече застаряващи, с незадоволителна подготовка. Георгиева подсети, че Националният проект за деяние за тази година към този момент е стартирал и има благоприятни условия за образование по поръчка на работодателите за безработни хора, има и дуално образование.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР