Председателят на турския парламент Бинали Йълдъръм критикува Съединените щати за

...
Председателят на турския парламент Бинали Йълдъръм критикува Съединените щати за
Коментари Харесай

Йълдъръм Към САЩ: Не може да използваш една терористична група в борбата с друга

Председателят на турския парламент Бинали Йълдъръм подлага на критика Съединените щати за това, че работят с терористичните съгласно Анкара организации Кюрдска работническа партия (ПКК), Партия на демократичния съюз (ПДС) и Сили за отбрана на народа (СЗН), с цел да отстраняват друга терористична организация - ДАЕШ (Ислямска държава), съобщи Анадолската организация.

" За страдание, страна, която считаме за наш съдружник, предприе стъпки да отстрани ДАЕШ, като сътрудничи със сирийския клон на ПКК - ПДС/СЗН. Това е доста неправилен способ ", съобщи в събота Бинали Йълдъръм на среща на ръководителите на парламенти в Техеран, предава Българска телеграфна агенция.

" Да кажем, че елиминираш ДАЕШ (чрез ПДС/СЗН). Тогава с коя терористична група ще работиш, с цел да елиминираш ПДС/СЗН? Това е обаян кръг ", сподели Йълдъръм.

Той уточни, че е неточност да се опитваш да премахнеш една терористична група посредством друга.

Турция неведнъж се е противопоставяла на американската поддръжка за ПКК/ПДС/СЗН като " благонадежден съдружник " в Сирия. Подкрепата включва доставки на оръжие и съоръжение, отбелязва Анадолската организация.

Кюрдската работническа партия (ПКК) води въоръжена битка против турската страна от над 30 години. По време на спора се починали към 40 000 души и ПКК е приета за терористична организация от Турция, Съединени американски щати и Европейски Съюз. Според Анкара Партията на демократичния съюз (ПДС) и кюрдските Сили за отбрана на народа (СЗН) са сирийско отклонение на ПКК.

Бинали Йълдъръм означи, че Турция, Иран, Ирак и Сирия са изправени пред една и съща терористична опасност. Според него сходни проблеми могат да зародят в Афганистан и в Пакистан, и по тази причина тези страни би трябвало да си сътрудничат по-тясно в битката с тероризма.

Председателят на турския парламент добави, че Турция се бори с още една терористична организация - ФЕТО, която стои зад опита за прелом през 2016 година " Те пробваха да провеждат прелом, употребявайки оръжия, танкове и изтребители на турската страна, и трансфораха в мъченици наши сънародници ", съобщи Йълдъръм. " Когато назреят условия за това, тази група ще нарани и вас ", предизвести ръководителят на турския парламент и уточни, че Турция продължава да приказва пред другите страни за тази опасност.

По време на визитата си в Техеран ръководителят на турския парламент имаше обособени срещи с съветския си сътрудник Вячеслав Володин и с иранския президент Хасан Рохани. Йълдъръм съобщи, че Турция е решена да продължи съдействието с Иран и Русия за решение на проблемите в района.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР