Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев посети втория кризисен

...
Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев посети втория кризисен
Коментари Харесай

Вече работи новият кризисен център в София за пострадали от домашно насилие

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев посети втория спешен център за потърпевши от домашно принуждение, който към този момент отвори порти. По негово предложение, през 2022-а година градският парламент утвърди разкриването на предпазеното жилище, в което след извоюван конкурс Фондация „ Анимус " дава обществената помощ.



Кризисният център цели както да се ограничи риска от наново принуждение по отношение на настанените лица, по този начин и те да получат следваща психическа помощ и поддръжка. Потърсилите протекция в спешния център, могат да останат изцяло гратис със своите деца и при вдишване на разходи от първа нужда до 6 месеца.



„ Увеличихме двойно потенциала – до момента на територията на Столичната община действаше един спешен център, който осигуряваше поддръжка на към 50 дами годишно. С отварянето на втори можем да обхванем над 100 потърпевши от домашно принуждение на година. Продължава да работи и основаната по моя самодейност „ Правна клиника ", където жертви на домашно принуждение получават психическо консултиране и навременна и способена юридическа помощ от юристи с дълготраен опит в региона. Общо 50 дами към този момент са получили безвъзмездна адвокатска помощ от есента до момента. Тъжно е, че това се постанова, само че положителната вест, доколкото такива въобще може да има по тази тематика, е, че има към кого да се извърнат – бързо, гратис и изцяло анонимно. Чрез правната клиника и новия спешен център се стремим да повишим и информираността на обществото по проблемите на домашното принуждение и да призовем повече потърпевши от да потърсят помощ. Да им напомним, че не са сами и, че тази ужасяваща наклонност не може, не трябва и ще създадем всичко по силите ни да не продължава. ", разяснява шефът на СОС Георги Георгиев.

Всеки, който желае, може да се свърже с Правната клиника на 02 983 52 05, на 02 983 54 05 и на +359 878 670 571, както и да подаде сигнал в Контактния център на Столичната община.





Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР