Председателят на СЕМ не вижда проблем със свободата на словото

...
Председателят на СЕМ не вижда проблем със свободата на словото
Коментари Харесай

Председателят на СЕМ: Няма проблем със свободата на словото

Председателят на Съвет за електронни медии не вижда проблем със свободата на словото в България . Накърнено било чувството за недостижимост у публицистите, а те не могат да бъдат недосегаеми. Това било чувството за господство на закона.
Коментарът е на Бетина Жотева - началник на медийния регулатор. Думите и са направени в ефира на “Канал 3 ”. Повод за изявлението й е отпреди няколко дни, в който бяха обрисувани редица проблеми, с които се сблъсква България.
 АЕЖ: Несвободата на медиите у нас към този момент е интернационална тематика АЕЖ: Несвободата на медиите у нас към този момент е интернационална тематика
Темата за медиите у нас към този момент е интернационална. Така счита Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти(АЕЖ), предава БНР. Пре...
Сред тях с изключение на битката с корупцията, правосъдната система, отчетността на основния прокурор и впрочем, визира се относително необятно и казусът със свободата на словото и прозрачността на медийната благосъстоятелност в България.
Жотева обаче не вижда подобен проблем, а също така тя на никое място не е видяла сходно обвиняване в текста . Ето обаче какво написа в документа от 26 страници в частта за медиите:
“Липсата на бистрота в медийната благосъстоятелност в България буди паники. Държавната реклама играе значима роля във образуването на медийния пейзаж, изключително на локално равнище. Освен това правната рамка против политическата интервенция в медиите не не разрешава категорично политическите фигури да имат медии.
Нещо повече - национални и локални медии са обект на последователен политически надзор, а по-голямата част от водещите издания в страната следват редакторска политика в интерес на държавното управление.
 Омисирчване без граници Омисирчване без граници
“Репортери без граници ” още веднъж нареждаха страната ни на печалното 111-о място в годишната ранглиста за независимост на медиит...
По време на пандемията от COVID-19 Народното събрание се опита да промени Наказателния кодекс за криминализиране на дезинформацията, макар че няма ясна формулировка на “фалшива вест ”.
Нападенията над публицисти са постоянно събитие. В интервала 2019-2020 година има данни за осем похищения над публицисти. Организации за свободата на медиите настояват, че публицисти и притежатели на медии се изправят пред политически стимулирани обвинявания за да се заглуши рецензията ”.
Бетина Жотева съобщи за следващ път, че не приема. Според показателя за свободата на словото ние сме на дъното на Европейския съюз.
" Не одобрявам това 111 място, до момента в който не ми кажат, по какъв начин го пресметнаха това място ", посочи Жотева.
 България устойчиво си седи на 111 място по независимост на словото България устойчиво си седи на 111 място по независимост на словото
В годишния отчет на „ Репортери без граници “ България е наречена „ черната овца на Европейския съюз “. Страната о...
Тя уточни, че притежателите на медии имат цялостното право да уволняват хора от екипа на предаванията и никой не е абониран за тях. Жотева се дефинира, като деец протестър от 2013 година, само че разгласи сегашните митинги за " безредица и противен тип на демокрацията ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР