Председателят на съвета на директорите на Националния дворец на културата

...
Председателят на съвета на директорите на Националния дворец на културата
Коментари Харесай

Шефът на НДК за един ден: Дворецът е източван, имало е формални обществени поръчки

Председателят на съвета на шефовете на Националния замък на културата Борислав Велков, който трябваше да размени Мирослав Боршош като шеф на НДК, съобщи, че културната институция е на процедура във банкрут, че е източвана, а управлението ѝ е оказвало напън от кого да бъдат извоювани публични поръчки.

Велков направи изказванието обществено във " Facebook " профила си, като съобщи, че за НДК имало ясна цел - " сдружението да бъде източено по всевъзможни способи ". Той укорява Боршош в управнически безпорядък и демонстрира фотоси от преписка с Иван Беров, началник бранш " Електрозахранване " в НДК, който е бил в комисията, оценявала публични поръчки. От тях се схваща, че са давани инструкции по какъв начин да бъдат точкувани компаниите, взели участие в търгове.

" Заварих едно тежко банкрутирало сдружение. Катастрофирало сдружение! Това значи, че и културата в него е банкрутирала! Без визия, без бизнес проект (а тя го изисква), без ясна вероятност! Нищо, с изключение на единствено общи приказки. Бизнес проект няма, само че ясна цел се оказа, че има - сдружението да бъде източено по всевъзможни способи ", написа Велков, който бе назначен в Съвета на шефовете на НДК през май тази година.

" Загубата на сдружението за 2015 година - към 9.3 млн. лв., 2016 година - 8.5 млн., 2017 година - 3.4 млн., или общо за 3 години към 21 млн. лв. българска данъкоплатска пара. Дали в тези пари има просвета? Да, несъмнено, само че когато се ръководят добре. Иначе са деградивен културен фактор ", написа Борислав Велков. Проверка на " Дневник " в Търговския указател демонстрира, че за 2016 година приходите на НДК са били 11.1 млн. лв., а разноските - 19.6 млн. лв., т.е. загубата е 8.5 млн. лв.. Във финансовия доклад на сдружението обаче подробните приходни и разходни част са скрити. В регистъра липсва финансовият доклад за 2015 година

Борислав Велков декларира, че точно Мирослав Боршош " е оказвал напън на клети хора още през 2016 година, когато два месеца не бяха от такова жизненоважно значение ". Той има поради публичната поръчка за цялостния ремонт на НДК, която в края на предходната година бе извоювана от " Галчев инженеринг ". Велков разгласява фотоси от диалог във Вайбър (Viber) с Иван Беров от НДК. От диалога се схваща, че екипът от НДК, занимавал се с търга, е бил инструктиран какви точки да се дадат на компаниите участници, тъй че " Галчев инженеринг " да завоюва, а " Главболгарстрой " да бъде отстранена. Реално " Галчев инженеринг " печели поръчката със 75 точки, а " Главболгарстрой " получава 52.77.

От фотосите не се схваща по кое време е воден диалогът, нито от кого са давани инструкциите. Пред " Дневник " Велков сподели, че е бил осведомен за нередностите още преди съвещанията на комисиите за публичната поръчка, а от кого са давани разпорежданията можело да се разбере по това кое е управлението тогава. Попитан алармирал ли е способените органи, той отговори негативно и добави, че популяризира информацията във " Facebook ", тъй като " в този момент е пристигнало времето ".

Редакцията пробва да се свърже с Мирослав Боршош, само че той не дава отговор на мобилния си телефон. Директорът на пресцентъра на НДК също не може да бъде открита.

В обявата си във " Facebook " Велков укорява шефа на НДК, че са проведени продукции, чиито разноски са надвишавали в пъти възвращаемостта, че наличните пари в Двореца са авансово изхарчени и сдружението " няма и стотинка от горната страна ", с изключение на средствата за ремонта на постройката поради идното председателство на Съвета на Европейски Съюз, че е уволнявал чиновници " със смешни претекстове ".

" Ако всичко това беше плод на несръчност, добре! Но всичко това е плод на лакомия и доста добре планувани дейности ", декларира той. Според него основаните културни пространства в НДК са нещо нормално за занаята, само че това не значи, че има повсеместен артикул. Дава образец, че в западните модели културата печели, за разлика от случая с НДК.

" Там културата печели, а тук културата губи. Или се източва. Защо? Ами тъй като моделите " Боршош ", които се трансформират в наклонност, при която взимаш от данъкоплатците, продаваш през някогашната си билетна компания, разплащаш се обилно с " културата " и усвояваш разликата през най-различни спомагателни услуги и свързани компании, се назовава културна кражба, в която вие участвате, само че без да знаете. Всъщност някои знаят, други не, само че тези дни се натъкнах на " холивудски " възнаграждения във банкрутиралото НДК ", написа още той.

Велков оповестява също, че през вчерашния ден (27 юни) е имало опит отдалечено да бъде източена информация от сървъра, който е блокиран. " Днес издадох заповед да бъдат запечатани кабинетите на деловодството и юриста ", споделя още той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР