Председателят на съвета на директорите на БФБ Асен Ягодин, зам.

...
Председателят на съвета на директорите на БФБ Асен Ягодин, зам.
Коментари Харесай

ДЦК на борсата, какво от това

Председателят на съвета на шефовете на БФБ Асен Ягодин, зам. финансовият министър Маринела Петрова и подуправителят на Българска народна банка Нина Стоянова дадоха алегоричен старт на търговията с ДЦК

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Не мога да поема този риск

Преди да стартира да влага, всеки човек би трябвало да разбере поносимостта си към риск
16 юни 2017
Банков депозит или държавни скъпи бумаги

При избор на вярна тактика ДЦК може да обезпечат по-висок приход
24 фев 2017
Какво по-добро от рента по депозит

Или за какво всеобщото разбиране, че вложението е комплицирано, високорисково и не е по силите на всеки, не дава отговор напълно на действителността
18 ное 2016 Повече от 10 години откакто страната спря държавните скъпи бумаги (ДЦК) за жители, те още веднъж са налични за тях. В случая обаче не става въпрос за познатите тогава целеви ДЦК, а за облигациите, които държавното управление обичайно емитира за финансиране на бюджетния недостиг и които се купуват от банки, пенсионни, взаимни фондове и други огромни вложители. Възможността да се допрян до тях към този момент имат и физическите лица, откакто търговията с тях потегли на Българската фондова борса от 1 ноември.

Има няколко положителни вести към това събитие - усилват се капиталовите благоприятни условия за семействата, качването на контролиран пазар прави инвестицията и облагата от тях освободена от налози, до есента на идната година търговията с тях ще е без такси и комисиони като част от желанието на борсата и пазарните участници да се разпространява търговията с тях. Основната въпросителна е до каква степен покупката на ДЦК е атрактивна от позиция на доходността, която носи - при по-краткосрочните облигации тя е по-ниска от банков депозит, а постоянно и негативна, което прави инвестицията в тях малко нерентабилна.

Какво ще се търгува

От 1 ноември на борсата за качени за търговия 20 излъчвания ДЦК по вътрешния дълг със срочност от 1 до 10 години. Досега държавни облигации можеха да се придобият посредством капиталов медиатор (такива са и банките), само че огромната преграда беше минималната сума за инвестицията - постоянно 100 хиляди валутни единици, защото размерите на междубанковия пазар са доста по-големи - от няколко стотин хиляди до милиони. Сега идва и главната смяна - през борсата ще могат да се купят ДЦК за най-малко 1000 валутни единици (левове и евро). Няколко капиталови медиатора (13) се включиха и в самодейността на Централния депозитар и БФБ - София, да оферират покупко-продажби с тях без такси и комисиони, като това ще е до септември 2018 година

" Приветстваме допускането за търговия на БФБ - София, на български ДЦК по вътрешния дълг. Всеки нов канал за търговия би следвало да способства за по-голяма бистрота и успеваемост на пазара. От тази позиция за по-малките непрофесионални вложители борсата би било най-удобното и елементарно място за търговия, от което да имат достъп да закупят ДЦК по най-справедлива цена ", разяснява Мартин Търпанов , старши дилър отдел " Финансови пазари " в SG Експресбанк.

Без налози, апелирам

Търговията на контролиран пазар прави финансовата облага и лихви от ДЦК освободена от налог облага (10%), до момента в който подобен се дължи, в случай че договорката е подписана на нерегулиран - междубанков и OTC. Лихвеното заплащане по ДЦК също е необлагаемо.

Основният въпрос обаче е дали има смисъл от позиция на доходността - последната е функционалност сред лихвата (купона) и цената на облигацията - колкото по-висока е цената, толкоз по-ниска е доходността и назад. Важно е да се знае, че без значение на каква цена е добита една ДЦК от вложителя, тя ще бъде изплатена по номинал на падежа, върху него се пресмята и лихвеният ваучър.

Когато цената на облигация е по-висока от номинала, се споделя, че тя се търгува с награда, а когато е под него - с отстъпка. В момента приходът от български ДЦК е доста невисок. Причините са няколко - това са най-нискорисковите вложения, а страната емитира релативно малко от тях, което прави търсенето им високо от огромните вложители, а някои от тях като банките ги купуват и поради законови финансови условия.

Депозит или дълг

По данни на " Елана трейдинг " най-високата рентабилност дават 10-годишните ДЦК - 1.075% годишно (по цени към 25 октомври). Купонът по-тях е 1.95%. Най-висока рента имат книжата в евро с падеж октомври 2018 година - 6%, само че доходността е негативна - 0.363%. Това са облигации, издадени през 2013 година, по тази причина и лихвата е толкоз по-висока, само че действително доходността се котира като едногодишни бумаги - колкото е и срокът им до падежа.

Преди няколко месеца описахме кое е по-изгодно - инвестиция в ДЦК или депозит (виж материала " Банков депозит или държавни скъпи бумаги ", 24 февруари). Изчисленията демонстрират, че в избрани случаи и пазарни тактики държавният дълг дава опция за по-висока рентабилност от депозита. Оказва се, че дълготрайните облигации са по-изгодни от депозита, в случай че гледаме годишната рентабилност, и назад - късите и средносрочните матуритети не са целесъобразни сега.

" Едногодишен депозит да вземем за пример носи приход колкото 5-годишна ДЦК ", споделя Мартин Търпанов и поучава: " Важно е дребните вложители да се срещнат добре с инструмента ДЦК и обвързваните опасности, преди да влагат. Трябва да се има поради, че депозитите в банка до 195 хиляди лева са обезпечени от страната и по своята същина са квази-ДЦК. Ако сега едногодишните депозити дават рентабилност към 0-0.10%, то ДЦК с сходна рентабилност са със срочност към 5 години и лихвеният риск (рискът от намаление на цените при повишаване на лихвените равнища) е несравнимо по-голям при тях, изключително в среда, в която главните централни банки към този момент подвигат главните лихви (Фед) или имат намерение да го създадат през 2018 година (ЕЦБ). "

При актуалните равнища на рентабилност покупката на ДЦК би била още по-неизгодна, в случай че при покупко-продажбите с тях се дължи и такса за медиатора. Но въпреки всичко като най-безрискова инвестиция държавната облигация постоянно е добър вид за диверсификация на капиталов портфейл.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР