Председателят на Съвета на директорите на БФБ Асен Ягодин, зам.-министър

...
Председателят на Съвета на директорите на БФБ Асен Ягодин, зам.-министър
Коментари Харесай

Фондовата борса стартира търговията с ДЦК

Председателят на Съвета на шефовете на БФБ Асен Ягодин, зам.-министър Маринела Петрова и подуправителят на Българска народна банка Нина Стоянова биха алегорично камбаната за старт на комерсиалната сесия.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Българска народна банка не обича да губи

След като Българска народна банка реши да таксува свръхрезервите на банките с 0.6%, те за три седмици са изтеглили 5.6 милиарда лева и са ги вложили в чужбина
26 окт 2017
Държавата пласира ДЦК за 85 млн. лева при висок интерес и ниска рентабилност

Дългът на България ще падне до 20% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година, излиза наяве от отчет на Министерството на финансите
24 окт 2017
Търговията с ДЦК на фондовата борса може да стартира от есента

С това се усилва разнообразието от финансови принадлежности за вложителите на борсата
18 юли 2017 От 1 ноември вложители могат да търгуват с български държавни скъпи бумаги (ДЦК) през фондовата борса. Началото беше маркирано с гала по алегоричен старт на комерсиалната сесия, на която участваха представители на Българска национална банка (БНБ), Министерство на финансите, Комисия за финансов контрол (КФН) и самата борса. Качени са 20 излъчвания на общ номинал 5.5 милиарда лева, съобщи изпълнителният шеф на БФБ-София Васил Големански. До обяд нямаше покупко-продажби с облигации на специфичния борсов сегмент.

Успоредно с това, борсата и Централен депозитар започват самодейност, съгласно която до 30 септември 2018 година няма да таксуват медиаторите за търговията с ДЦК, в случай че и те освободят от такси своите клиенти. Досега към самодейността са се включили 13 капиталови медиатора и банки и остава отворена за всички останали участници на пазара, които могат да се причислят към нея. Сред присъединилите се участници все още са ИП Елана Трейдинг, ИП Карол, ТБ Инвестбанк и други.

Промяната

Досега търговията с държавни облигации беше лимитирана - достъп до тях имаха най-вече банки, пенсионни фондове, застрахователни сдружения и гаранционни фондове. Тези институционални вложители ги купуват на аукционите, проведени от финансовото ведомство, след което ги продават между тях при потребност от ликвидност на вторичния междубанков пазар. С отварянето на вторичния пазар на БФБ, търговията с ДЦК ще се случва на контролиран пазар, където облагата от покупко-продажбите е необлагаема, играчите ще могат да получат действителна пазарна цена за скъпите бумаги, а елементарен достъп до тях ще имат както институционалните, по този начин и дребните, самостоятелни вложители. Физически лица и до момента можеха да купуват ДЦК, само че при по-голяма първончална инвестиция - нормално най-малко 100 хиляди валутни единици. През борсата минималната сума е 1000 единици.

" Вторичната търговия с български ДЦК е към този момент факт. Това е една стъпка в позитивна посока ", разяснява Асен Ягодин, ръководител на Сивета на шефовете на фондовата борса. " Най-логично е да се чака свиване на спредовете, при които се търгува държавния дълг. Смятаме, че това би привлякло още повече играчи, освен локални, а и непознати на фондовия пазар. И не на последно място - това подвига имиджа на финансовия пазар ", добавя още той.

Финансовото веодмство разчита, че със старта на вторичния пазар за ДЦК ще се увеличи прозрачността, достъпността и справедливостта при установяване на цената на ДЦК, стана ясно от думите на заместник-министъра на финансите Маринела Петрова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР