Председателят на ПГ Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова

...
Председателят на ПГ Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова
Коментари Харесай

Мая Манолова внесе в НС преизчисляването на пенсиите

Председателят на ПГ „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ Мая Манолова и всички народни представители от групата внесоха законопроекта за преизчисляване на пенсиите и измененията в Закона за персоналната помощ.

В ЗИД на Кодекса за обществено обезпечаване се планува преизчисляване на пенсиите в действие от 1 септември 2021 година Според текстовете самостоятелният коефициент на лицето ще се умножи по средномесечния застрахователен приход за страната за 2018 година – 889,90 лева

Вторият импортиран ЗИД е на Закона за персоналната помощ, с който се връщат анулираните в края на 2020 година текстове. Така, законът се връща във типа, в който беше признат през 2018 година след осеммесечни митинги на майките на деца с увреждания. Така към този момент хората с увреждания ще имат право на персонален помощник и в празничните дни, събота, неделя и след 17:00 ч. в делничните дни. С измененията ще бъде увеличено и заплащането на персоналните асистенти от октомври 2021 година, като то ще бъде с коефициент 1,4 от минималната работна заплата, а не както до момента 1,2.

Първата значима за групата комисия е по проверката, която ще разшири активността на едноименната комисия от 45-ото Народно заседание. В нея се включват в допълнение локалните управляващи и общински сдружения, граничните пунктове, държавните горски предприятия, разрешенията и разноските за подслушване и други сфери с огромен корупционен риск.

От ПГ „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ внесоха и план на Решение за обща Комисия за следствие на полицейското принуждение по време на митингите през лятото на 2020 година и за противозаконното подслушване.

Зам.-председателят на групата Николай Хаджигенов инициира промени в Закона за НСО за унищожаване на профилирания превоз на лица, заемали длъжностите министър председател и ръководител на Народното събрание - до четири години след освобождението им от служба, за унищожаване на профилирания превоз на членовете на Конституционния съд, зам.-председателите на Народното събрание и на кмета на столицата, както и основният прокурор да има право на персонална държавна защита само при потвърдена нужда. Групата внася и промени, касаещи Бюрото за отбрана към основния прокурор, което да премине под управлението на Министерството на правораздаването.

Групата внесе и план на Решение за чуване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов по отношение на основния прокурор Иван Гешев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР