Председателят на партия "Воля" Веселин Марешки превърна срещата си с

...
Председателят на партия "Воля" Веселин Марешки превърна срещата си с
Коментари Харесай

Вместо да даде предложения за изборите, Марешки предизвика скандал на Дондуков 2

Председателят на партия "Воля " Веселин Марешки трансформира срещата си с президента Румен Радев в цялостен фарс. Вместо диалогът да бъде ориентирани към метода на образуване на идните парламентарни избори, каквато е и задачата на инициираните от президента съвещания, се стигна до замяна на реплики и персонални нападки.

Марешки упрекна президента, че консултациите му за изборите са закъснели. Върна се на тематиката за митингите от лятото и уточни, че президентската имитация "Мутри, вън " била "изкарала мутрите на площада ". А с проведените от служебния кабинет на Радев избори през 2017 година върнал и бетонирал ГЕРБ на власт.

"Считаме упражнението, което вършим през днешния ден с тези съвещания, за безусловно безсмислено и като израз на нерешителност, на непросветеност, на боязън да се поеме отговорност за избор на датата за изборите ", уточни водачът на "Воля ". "Считаме, че на първата допустима дата - на 28 март, изборите би трябвало да бъдат извършени " добави той.

Марешки преповтори определението, което от ГЕРБ използваха при срещата си с президента, наричайки предлагането за гласоподаване по пощата "екзотична концепция ". "Ние не виждаме разликата дали хората ще се редят на опашки в секции или в пощи ", сподели той и добави, че видеонаблюдението на броенето на бюлетините било най-евтиният вид за почтени избори. Според него казусът с карантинираните е щял да бъде решен с електронното гласоподаване, за което от партията са апелирали през годините.

"Оценявам високо вашата искреност и по този начин се поставя в един градивен спор ", отговори изначало търпеливо Радев. "Некомпетентно, съгласно мен е, да се подпишете под предложение за конституция, което не сте чел. Вие го направихте. Екзотично е да подкрепяте здравни ограничения, които до момента никой не е видял”, съобщи още президентът. Предлагам ви повече мнения по адрес на президентската институция да не чувам. Да стартира по подобен метод предизборна акция не одобрявам. Имате рационални оферти, дайте да се концентрираме върху тях. Ако бяхте чели и сегашната конституция, щяхте да знаете, че консултациите са изцяло в период ", уточни президентът.

"Закъсняхте вие – законодателите, тъй като трябваше от дълго време да сте избягали от тази отговорност, както го бяхте решили, само че най-малко по-рано – да прехвърлите всичко на Централната изборна комисия. Вие го направихте в последния миг ", акцентира Радев. И продължи - "Вие декларирате, че сте подготвен да подкрепите нещо, което не съществува все още. Стремежът на тези съвещания е да има доверие към всички ограничения, които ще се подхващат. Вие, парламентарните партии, които ковете законите, чакам да имате по-голяма отговорност, че вие гарантирането правата на жителите и не стреляте слепешката. "

Президентът попита по кое време ще бъде подготвен договорът за машинното гласоподаване, по кое време ще има методика и явен здравен протокол с всички вероятни сюжети съгласно параметрите на здравната конюнктура. А Марешки попита за какво президентът се е отметнал от датата на изборите. Радев го прикани да прочете Конституцията и напомни, че той към момента не е издал декрет за формалната дата.

"Цветанов стоеше тук, пред вас и вие не му зададохте въпроса: "Кажете тук, пред камерите, какви са машинациите? Аз не бих го оставил да си тръгне, до момента в който не каже. " "Не всички имаме вашата физическа мощ, потвърдена при други условия и на други места ", отвърна Радев. "То и умствената ми е потвърдена в живота ", отвърна водачът на "Воля ". "Явно умствената ви е на равнище екстрасенс, щом да подписвате неща без да ги четете ", иронично отговори президентът.

След като се видя, че няма да бъде извършен разговор всъщност, президентът прикани водача на "Воля " въпреки всичко да направи някакво предложение по тематиката за изборите. А Марешки избухна с откровени обиди.

"За страдание, вие сте следващият инцидентно попаднал на "Дондуков ", който обезличи тази институция. Съвсем други неща щях да ви приказвам, само че вие това заслужавате. Такъв сте си. Не казахте нищо против картела, не казахте нищо против тези, които ограбват българите. Не направихте нищо. Един неправилен, пропаднал мандат. Надявам се идващият президент да осмисли тази институция ", стартира да подрежда варненският предприемач. "Трябваше да се явите независимо на изборите, без поддръжката на столетницата, да видите на кое място щяхте да бъдете ", заяде се той.

"Пожелавам ви да се кандидатирате за президент, да спечелите изборите и да докажете декларираното от вас. С тази политика, която водите, сте се отправил по посока отвън Народното събрание ", с тези финални думи на президента срещата завърши.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР