Председателят на парламентарната комисия за българите извън страната Антоанета Цонева

...
Председателят на парламентарната комисия за българите извън страната Антоанета Цонева
Коментари Харесай

Антоанета Цонева и Христо Иванов разговаряха с български студенти от Албания

Председателят на парламентарната комисия за българите отвън страната Антоанета Цонева се срещна в зала “Изток ” на Народното събрание с десетина млади българи от Албания.

Те имаха опцията да прегледат историческата постройка и да послушат от балкона разгорещените диспути в пленарната зала по отстраняването на ръководителя Никола Минчев. 

Младите девойки и момчета учат в 4-и курс или магистратури по 103-о държавно съглашение, с което се финансира образованието във всички просветителни степени, по всички специалности и във всички висши образователни заведения у нас за български жители от историческите български общности зад граница. Те следват в Софийския университет, УНСС, Техническия университет и Медицинския университет – право, публицистика, бизнес администрация, дентална медицина.

Антоанета Цонева увери младите българи от Албания, че ще помогне с каквото може при проблеми с продължение на образованието им у нас. През 2021 година имаше промени в законодателството, които доведоха до нови тълкувания и някои студенти и докторанти трябваше или да се отхвърлят да учат, или да се отхвърлят от статута си на непрекъснато пребиваващи у нас или даже на български жители. Ако има предварителни избори наесен, промените в образованието евентуално ще бъдат отсрочени, допусна Цонева.

Родителите на една от студентките от Албания, последваща биотехнологии в Софийския университет, са приключили у нас и преподават български език в гр. Корча. Цонева заяви на гостите, че тази година парите за преподавателите по български език и литература в учебните заведения и университетите в чужбина са увеличени с 4,8 млн. лева и това би трябвало да помогне за разширение достъпа на искащите да учат български и за възстановяване на образованието.

Съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов за малко се включи в срещата с българските студенти от Албания. Като някогашен министър на правораздаването той ги увери, че познава процедурите по даване на българско поданство, а като водач на парламентарна група разяснява горещия политически ден, на който са очевидци. Попитан от един от студентите, дали българите не са разделяни от политиците за Северна Македония, Иванов изясни, че това фактически е по този начин, а допреди 2 години тази тематика не е била основна за политико-обществения дневен ред. Но, по думите му, България има личен интерес не да услужи на Република Северна Македония и на Албания, а да има до себе си другарски, приятелски страни. “Нашият проблем е да убедим хората, че имаме опция за добра договорка, а да я обявиш за изменничество, ти трябват единствено 10 секунди. Много постоянно популизмът, който твърди, че се бори в полза на хората, е срещу техния интерес ”, сподели Иванов.

Истинското патриотично решение за нас е Република Северна Македония да влезе в Европейски Съюз, както и Албания, която в този момент също е наранена от българското несъгласие над Скопие, добави Антоанета Цонева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР