Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов коментира

...
Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов коментира
Коментари Харесай

Ген. Попов за отхвърленото вето за F-16: Партийните пристрастия взеха превес

Председателят на парламентарната комисия по защита ген. Константин Попов разяснява в студиото на " Лице в лице " по Би Ти Ви ветото на президента Радев, обвързвано с контракта за пазаруването на самолетите F-16, което депутатите отхвърлиха през днешния ден.

" Президентът беше описал претекстовете си, преглеждахме ги в комисията. Основните претекстове бяха два - че няма спор и няма консенсус. Мисля, че спор имаше толкоз доста, че на всички ни пристигна до гуша. Няма консенсус - 128 гласа " за " против 76 " срещу ". Мисля, че политическата класа не беше на задоволително високо равнище и партийните пристрастия взеха превес над националноотговорната позиция. "

Попов съобщи, че през днешния ден е „ прекрасен ден за българската авиация ”. Според него към момента не се осъзнава какъв брой значима стъпка прави страната ни в посока рационализация на военновъздушните ни сили.

Председателят на комисията акцентира, че е имало необятен спор за изтребителите, а днешният избор в Народното събрание демонстрира, че има съществено болшинство, което работи за нашето място в Европа и района.

Експертът изясни, че по време на полемиките за F-16 политическата класа у нас не е била на равнище. „ Политическите пристрастия взеха превес над националноотговорната позиция ”, акцентира Попов.

По думите му България купува актуален и съвременен аероплан с цялостния му комплект благоприятни условия. „ Само допреди няколко години даже не се надявахме, че ще имаме сходни благоприятни условия ”, добави той.

Той посочи, че американският конгрес е дал своя вот опцията на страната ни да купува въоръжение когато и да е, а самите условия могат да се намерят на уеб страницата на Пентагона.

„ Каквото е за нас, това е и за всички останали. Съединени американски щати в никакъв случай няма да си разрешат за един да бъде едно, а за различен – друго. Десетки страни купуват от най-големия производител ”, акцентира летецът. Според него американската система работи и е потвърдена във времето.

Ген. Попов сподели, че 12 български водачи ще бъдат подготвени в Съединени американски щати. Продължителността на образование ще е според от другите стратегии. Освен това ще има и двама инструктори, тъй че независимо да приготвяме летци след време.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР