Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов намекна за

...
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов намекна за
Коментари Харесай

Цветанов намекна за цензура като противодействие на внушения за службите

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов загатна за търсене на отговорност, в случай че се вършат внушения за работата на службите. Идеята беше изречена на съвещание на парламентарните комисии за надзор на специфичните разследващи средства и службите и по вътрешна сигурност и публичен ред, на която за следващ път беше изслушан ръководителят на Националното бюро за надзор на СРС Бойко Рашков.

Депутатите се съобразиха с настояването на основния прокурор Сотир Цацаров , който " свика " съвещание на депутатите с писмо до шефовете на двете комисии Димитър Лазаров и Цветан Цветанов. 

В началото на съвещанието самият Рашков изрази неразбиране, че се е стигнало до чуването му, откакто той изискал такова от Лазаров на предишно съвещание на спецкомисията. Тогава ръководителят ѝ му споделил, че това ще е допустимо след 15 януари. Въпреки това директно след писмото на Цацаров комисията се събрала без да е ясно какво тъкмо се желае от шефа на бюрото. Самият Рашков схванал за съвещанието на комисията в късния следобяд предходния ден. 

Депутати от Българска социалистическа партия пък желаеха пояснение кой е дефинирал дневния ред на двете комисии, в който е записано, че чуването на Рашков е обвързвано с  " отправените изказвания за тежки нарушавания на закона за използването и потреблението на СРС ". 

В отговор Лазаров и Цветанов обявиха, че съвещанието е свикано по искане на Българска социалистическа партия. Според Цветанов до това нямало да се стигне, в случай че предходната седмица имало " повече разсъдък ". По думите му депутатите от ГЕРБ били " учудени " от направеното от левицата искане. 

" Българска социалистическа партия по никакъв метод не е внасяла сходно предложение, то е направено от ръководителите [на комисии] и е по отношение на настояването на основния прокурор ", отвърна Славчо Велков от Българска социалистическа партия.

Искане за чуване на Бойко Рашков от левицата направиха по време на доклада на бюрото в пленарна зала, седмица преди настояването на основния прокурор. Все отново депутатите от ГЕРБ изрично отхвърлиха писмото на Цацаров да е наклонило везните за взаимното съвещание на комисиите, макар че то е адресирано точно до шефовете им, а настояването на Българска социалистическа партия е било единствено за привикване на комисията за службите.

Формулирането на дневния ред на съвещанието даде мотив на Цветанов да намекне дали не е време за законодателни промени, които да бранят положителното име на службите. Той даде образец със самия себе си и " сензитивната " тематика за използване на СРС. " Самият аз бях пострадал от сходни внушения ", сподели Цветанов и добави, че към изявленията на Бойко Рашков имало доста погрешни изказвания и доверието в службите може да бъда " развалено единствено от едни обществени изяви и, както се споделя, с изявленията, които ще излязат в общественото пространство посредством медиите ".

" За това сътрудници, апелирам ви, дано да се придържаме към почитание, почит към институциите. Всеки един да изложи своите причини, само че дано те да не бъдат с политически отенък и съм уверен, че това, което ние можем да създадем, народните представители, на база това, което бихме чули като недостиг, в случай че има подобен или някакъв юридически вакуум, ние да създадем всичко допустимо да обединим напъните си да създадем законодателство, което даде цялостна гаранция и да няма безусловно никакви опити за внушения по тематика " Сигурност ", изясни Цветанов по време на съвещанието.

По-късно пред OFFNews Цветанов разяснява, че е изразил мнение дали не е време да се намерения за сходни промени. 

Пред депутатите от двете комисии Бойко Рашков не изнесе нови данни за използването на СРС. Във връзка с обвиняванията, че извършва поличитеска поръчка, той цитира статистика за нарушавания при подслушванията в границите на няколко държавни управления - на тройната коалиция, на Бойко Борисов, на Пламен Орешарски и Марин Райков. 

За следващ път Рашков влезе в пряк конфликт с основния прокурор Сотир Цацаров като съобщи, че от държавното обвиняване блокират работата на бюрото. Твърденията му за това са свързани с напътствие на основния прокурор, съгласно което на бюрото се отхвърля достъп до материалите, стимулирали прокурорите да желаят използване на СРС. Самият Цацаров съобщи, че е желал няколко пъти от Рашков методиката, по която бюрото прави своите инспекции, само че такава не получил. Цацаров сподели, че Рашков приказва " лъжи " с изказванията си, че прокуратурата блокира работата му. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР