Председателят на парламента ще се избира от половината от присъстващите

...
Председателят на парламента ще се избира от половината от присъстващите
Коментари Харесай

Председателят на парламента ще се избира от половината от присъстващите в залата

Председателят на Народното събрание ще се избира от половината от присъстващите в залата, гласят разпоредбите за избор на ръководител на Народното събрание, които депутатите одобриха.

Това значи, че и 61 народни представители при понижен кворум могат да изберат " първия сред равни ".

 

Предложения за началник на Народното събрание могат да вършат парламентарните групи. А гласуването е по азбучен ред на дребните имена.

 

Четири от парламентарните групи имат свои претенденти. Това са Росен Желязков от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, Никола Минчев от " Продължаваме промяната ", Петър Петров от " Възраждане " и Кристиан Вигенин от " Българска социалистическа партия за България ".

 

Председателите на парламентарни групи показаха своите претенденти.

 

" Росен Желязков е диалогичен и консенсусен ", акцентира ръководителят на ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Десислава Атанасова. Тя посочи, че той е добър правист, който няма да наложи правото на силата над силата на правото.

 

Цончо Ганев показа кандидатурата на " Възраждане ".

48-ото Народно заседание има потребност от ръководител, който да демонстрира почитание към опозицията, а не да показва мощ. Кандидат, който ще следва дневния ред на обществото. А не е на дневен ред изпращането на оръжие за Украйна, акцентира Ганев.

 

Според него ръководителят на Народното събрание би трябвало да сложи икономическите проблеми на страната преди всичко. Затова предлагаме Петър Петров, посочи той.

 

Никола Минчев се трансформира в знак на диалогичност, сподели Андрей Гюров от Политическа партия, представяйки кандидатурата на партия.

В сегашния мощно фрагментиран парламент ние предлагаме човек, който знае какво значи да подхождащ с почитание, че с самообладание може да се води и една сложна зала, сподели още Андрей Гюров.

 

Кристиан Вигенин може да управлява по най-хубавия метод този парламент, в който няма образувано болшинство, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, представяйки претендента на левицата. Тя посочи неговата диалогичност, умеене да се оправя в конфликтна обстановка и дипломатичност. 

 

Движение за права и свободи няма да издига претендент, тъй като се придържа към традицията - най-голямата парламентарна група да излъчи претендент, акцентира зам.-председателят на партията Йордан Цонев. И напомни, че по тази логичност са подкрепили в предишния парламент Никола Минчев от първата тогава мощ - Политическа партия. Когато зачестиха нарушаванията на правилника, го свалихме, напомни Цонев. И акцентира, че Движение за права и свободи постоянно се е управлявало от това и по тази причина придвижването е взело участие в свалянето на няколко ръководители.

 

Първо на гласоподаване бе подложена кандидатурата на Кристиан Вигенин от левицата. 239 души гласоподаваха, " за " натиснаха 27 народни представители. Против бяха 31 депутати, 181 се въздържаха.

 

Втора по ред на избор бе подложена кандидатурата на Никола Минчев. Резултатът бе 238 дали своят вот, от които 74 " за ", 29 - " срещу " и 135 " въздържали се ".

 

Петър Петров от " Възраждане " събра 27 гласа " за ", 94 - " срещу ", 118 " въздържали се " от общо 239 дали своят вот.

 

Последно бе гласувана кандидатурата на Росен Желязков от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

Гласуваха 240 души, от тях " за " бяха 103, " срещу " - 86, а 51 се въздържаха.

 

При първото гласоподаване никой не бе определен. Най-много гласове получиха Росен Желязков и Никола Минчев, които отиват на балотаж.

 

След вота бе дадена отмора.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР