Председателят на Националното бюро за контрол върху СРС Бойко Рашков

...
Председателят на Националното бюро за контрол върху СРС Бойко Рашков
Коментари Харесай

Започва подмяната на състава на Бюрото за контрол върху спецсредствата

Председателят на Националното бюро за надзор върху СРС Бойко Рашков

© Анелия Николова Още по тематиката
Те ненавиждат някой да ги управлява

Как прокуратурата и службите разрушиха бюрото за надзор над специфичните разследващи средства
13 апр 2018
Бойко Рашков: Контролът върху подслушването е на практика блокиран

Председателят на бюрото за надзор върху специфичните разследващи средства пред " Капитал "
5 апр 2018
Георги Гатев бе дефинитивно отхвърлен от Бюрото за надзор върху СРС

Координирани дейности на прокуратурата и ДАНС парираха сполучливо органа, който би трябвало да ги следи
15 мар 2018 Десетдневен период – до 5 ноември, имат парламентарните групи, с цел да предложат претенденти за членове на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС). Това е записано в признатите през днешния ден процедурни правила за реда за предложение на претенденти за членове на бюрото, представянето, чуването и избора им от пленарния състав на Народното събрание.

Според признатите през днешния ден правила предложенията за членове на Бюрото могат да внасят единствено парламентарни групи, не и обособени депутати. На претендентите, които нямат годно позволение за достъп до класифицирана информация, се прави изследване за надеждност, а резултатите от изследването се разгласяват на уеб страницата на Народното събрание. Изборът на претендентите в пленарна зала става с нормално болшинство.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Бюрото има петима членове с петгодишен мандат, в които влизат ръководител и заместител ръководител. Мандатът на настоящия състав на Бюрото, чийто ръководител е Бойко Рашков, изтича на 19 декември.

През предходната година и началото на сегашната НБКСРС стана център на обществен скандал, който докара до остраняване на зам. ръководителя Георги Гатев през март т. година след координирана акция на прокуратурата и ДАНС. В резултат се стигна до практическо блокиране на работата на органа по признанието на ръководителя му Бойко Рашков. Рашков направи няколко обществени изказвания, в това число и в Народното събрание, че членовете на Бюрото са престанали да идват на работа, значими инспекции не могат да бъдат осъществени, а при използването на закона се правят тежки нарушавания, само че това не докара до реакция на Народното събрание. Нещо повече – през декември м. година при чуването на ръководителя на Националното бюро за надзор върху СРС Бойко Рашков в Народното събрание за тези проблеми, ръководителят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) насочи неприкрита опасност към него от трибуната, че няма да дочака втори мандат.

През април процедурата за избор на заместник-председател на Националното бюро на мястото на Георги Гатев се провали откакто нито една парламентарна група не пожела да номинира претендент.

Всичко това прави интригата по идния избор доста сериозна, доколкото от персоналния състав зависи дали този орган ще бъде работещ или просто още една синекура. Бюрото бе основано след няколко неоправдателни решения на Съда по правата на индивида в Страсбург като орган, който да следи дали не се злоупотребява с правата на жителите при използване на СРС и да прави инспекции по тяхно искане.

Настоящият състав на НБКСРС е комплектован на правилото на партийни квоти съгласно монизинството в Народното събрание. Рашков и Илия Ганев са от квотата на Българска социалистическа партия, и Огнян Стоичков, който преди този момент бе народен представител от " Атака " и Огнян Атанасов – индивидът на ГЕРБ. Гатев бе номиниран от квотата на Движение за права и свободи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР