Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посрещна първите гости на

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посрещна първите гости на
Коментари Харесай

Ученици от София и Дупница бяха първите гости на парламента

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посрещна първите посетители на Народното събрание в Деня на отворени порти, отдаден на 140 години от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция. Това бяха възпитаници от София и Дупница.
 
Караянчева приветства децата в постройката на Народното събрание в деня, когато преди 140 години се е състояло първото съвещание на Учредителното заседание. Тя им описа по какъв начин в някои региони се е гласувало за народни представители в Учредителното заседание с черно и бяло бобче или бобче и царевица, тъй като хората били необразовани, също по този начин за поета Димчо Дебелянов, който бил парламентарен стенограф, както и за дебатите и приемането на законите на първо и второ четене в пленарната зала на сегашния парламент. Голямата атракция за децата беше да ударят парламентарния звънец и да се снимат с ръководителя на Народното събрание.
 Народно заседание парламент отворени порти БГНЕС

 Народно заседание парламент отворени порти БГНЕС
" Радвам се, че има доста деца към нас, тъй като те са нашето бъдеще ", разяснява пред публицисти Цвета Караянчева. По думите й те са продължителите на строителите на модерна България. " Много се веселя, че има през днешния ден доста деца и възрастни, това е отношение към историята, към Конституцията, към парламентаризма в България ", добави тя.-->
 
До 16.00 часа през днешния ден вратите на Народното събрание са отворени за жители, които могат да видят оригиналите на Търновската конституция и Сребърната конституция. Сред експонатите в изложбта са персонални движимости на Петко Р. Славейков - първата Библия на приказваме български език от 1871 година, издадена в Цариград, джобен часовник, калъф за пера, мастилница, перо, с което е писал, сребърна кутия и броеница, както и масата, която той донася от вкъщи си, с цел да бъде подписана на нея Търновската конституция. Гражданите имат опция да прегледат и пътуващата галерия " 140 години от Учредителното заседание и подписването на Търновската конституция ".
 Народно заседание парламент отворени порти БГНЕС

 Народно заседание парламент отворени порти БГНЕС
Сред посетителите на Народното събрание бяха и студенти по Право на дългогодишния народен представител Екатерина Михайлова, както и доста деца и възрастни. Първите посетители в постройката получиха папки с осведомителни материали по случай 140-годишнината от Учредителното заседание и за историята на Народното събрание.
 
На 16 април ще бъде Денят на Конституцията във всички български учебни заведения, разгласи още ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя изясни, че задачата тази година е да се разпространява българската Конституция и Учредителното заседание измежду жителите. " Досега са се правили научни конференции, само че в този момент е хубаво всички български жители да знаят, че преди 140 години нашите предшественици са приели един от най-демократичните съществени закони в Европа ", съобщи Караянчева.
 Народно заседание парламент отворени порти БГНЕС

 Народно заседание парламент отворени порти БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР