Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри първата пленарна сесия

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри първата пленарна сесия
Коментари Харесай

Цвета Караянчева откри първата пленарна сесия на новосформирания Икономически и социален съвет

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри първата пленарна сесия на новосформирания Икономически и обществен съвет (ИСС). Заседанието се състоя отдалечено и в него участваха също вицепремиерът Томислав Дончев, еврокомисарят по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел и еврокомисарят по работни места и обществени права Никола Шмит.

Пред всички Вас стои нелеката задача да бъдете връзката сред гражданското общество и държавната власт по въпросите, свързани с икономическото и общественото развиване на страната, означи Цвета Караянчева в изявлението си. Тя акцентира, че българският ИСС към този момент 17 години извършва сполучливо консултативните си функционалности, а огромна част от неговите членове и преди са взели участие в активността му, изработвали са мнения, резолюции и разбори. Има и нови членове на съвета, които имам вяра, че с персоналната си експертиза и с тази на организациите, които съставляват, ще допринесат за сполучливата му работа, уточни ръководителят на Народното събрание.

Цвета Караянчева съобщи, че в ИСС има доста необятно посланичество на проведеното гражданско общество. Сред членовете му са представители освен на най-големите работодателски и синдикални организации, само че и на кооперации, на екологични организации, на занаятчии, на селскостопанските производители, на потребителите, на хората с увреждания, на организации, подпомагащи обществено слабите хора и още доста други, добави тя.

Председателят на Народното събрание акцентира, че най-важното качество, което отличава ИСС от други институции, е неговият многообразен експертен капацитет и тясната връзка с жителите. Позициите на ИСС по съществени стопански и обществени въпроси са извънредно значими за активността на законодателната власт, тъй като точно връзката сред жителите и законодателната власт е същността на демократичния развой, уточни Цвета Караянчева. По думите й това е повода позициите, които ИСС показва и отстоява да са измежду най-верните поправки за народните представители. За всеки от Вас и за ИСС е значимо да извършите своя дълг към обществото, да постигнете общо единодушие, когато приемате и отстоявате своите позиции, да се водите от правилата на взаимност и равнопоставеност, да си поставите цели, които да способстват за благосъстоянието на хората, добави ръководителят на Народното събрание.

Цвета Караянчева изрази убеденост, че бъдещата активност на ИСС ще бъде още по-ясно обществено изразена и ще даде нов подтик в справедливото и сполучливо ръководство на страната. Тя пожела на новия ръководител ловко да управлява тази гражданска институция, която има своя отчетлива роля в европейския път на страната ни, а на новия ИСС - с достолепие и непримиримост да отстоява ползите на българските жители. Следвайте своя главен принцип - единодушие и единение за положителното на България, прикани ръководителят на Народното събрание.

При откриването на пленарната сесия ръководителят на ИСС Зорница Русинова изрази признателност за гласуваното й доверие и акцентира, че за нея в този момент ИСС би могъл да има напълно друга роля в обществото ни. Надявам се скоро ние да успеем да се оправим със здравния проблем, само че икономическите и обществените последствия от него ще бъдат огромно предизвикателство и през тази, и през идната година, означи Зорница Русинова. Искрено имам вяра, че с дейната ни работа като ИСС ние можем да имаме действителен принос в интерес на хората при възобновяване на стопанската система на страната, при възобновяване на приходите и за наваксване в развиването на страната ни, уточни тя. Надявам се с работата си да покажем, че сме гражданския парламент, да имаме принос във всяка една от тематиките, които са освен значими в народен подтекст, само че и в европейската стратегия на България, добави новият ръководител на ИСС.

Учредителната сесия на новия мандат на ИСС ще избере заместник-председатели на съвета и ще разиска целите в работата му.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР