Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на

...
Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на
Коментари Харесай

Парламентът се събира извънредно във вторник заради отказа на Габриел да е премиер

Председателят на Народното събрание Росен Желязков привиква изключително съвещание на Народното събрание на 26 март 2024 година от 10.00 часа. Заседанието е свикано на съображение член 78, т. 1 от Конституцията на Република България, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание. Единствена точка в дневния ред е разискване на план на решение по отношение на Указ № 74 от 19 март 2024 година на президента на Република България и заявление от вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел от 25 март 2024 година

Народното събрание следва да постанови акт по указа на президента, съдържащ предложение за избор на министър-председател и последвалото заявление за отвод от претендента. Едва когато Народното събрание се произнесе, президентът може да продължи конституционната процедура посредством връчване на втория мандат за сформиране на държавно управление в сегашния парламент, прецизираха по-рано пред от прессекретариата на президента Румен Радев. 

Втората директория с изследователски мандат се връчва на препоръчан за министър-председател от втората по величина парламентарна група - тази на обединението ПП-ДБ. Очаква се изказване от страна на обединението, само че към момента не е ясно по кое време.

Снимка: Булфото

Междувременно  ГЕРБ-СДС внесе план на решение мандатът за сформиране на държавно управление с техния претендент за министър председател да бъде разгласен за завършил несполучливо , сподели информация на Българска телеграфна агенция на интернет страницата на Народното събрание. Вносител на плана на решение е заместник-председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова. 

В него се показва: Народното събрание на съображение член 86, алинея 1 и член 99, алинея 4 от Конституцията на Република България и като установи, че със заявление N2 49-403-01-3 от 25 март 2024 година Мария Габриел - препоръчана да бъде определена за министър-председател на Република България с Указ N2 74 от 19 март 2024 година на президента на републиката, е отдръпнала декларираното от нея осъществяване на проучвателния мандат за образуване на държавно управление и че няма да взе участие в процедурата по избора и да предлага конструкция и състав на Министерския съвет, реши мандатът за формиране на държавно управление завършва несполучливо.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР