Председателят на Народното събрание Никола Минчев прогнозира, че мораториумът върху

...
Председателят на Народното събрание Никола Минчев прогнозира, че мораториумът върху
Коментари Харесай

Никола Минчев: Налице са предпоставки мораториумът да падне преди крайния срок

Председателят на Народното събрание Никола Минчев предвижда, че мораториумът върху цените в енергетиката ще бъде свален предварително.

" Налице са предпоставки мораториумът върху цените на ток, парно и вода да падне още преди крайния му период ", разяснява Никола Минчев в изявление за БНР. Той анонсира, че още във вторник (1 февруари) ще бъде обнародван законът, с който членовете на КЕВР се понижават на петима.

" Още във вторник ще бъде изработен чоп, с цел да се види кой ще остане, т.е. още във вторник към този момент ще имаме новия състав на КЕВР. След това продължава процедурата по подмяна на хората с изминал мандат от Комисията с нови, определени от Народно събрание членове. Когато тя приключи, те ще влязат на мястото на ръководителя Иван Иванов и на Евгения Харитонова ".

Според Минчев с новия състав на КЕВР и със промяната на управлението на " Булгаргаз " може да се чака намаление на цената на газа.

" Бюджетът ще бъде доста предпочитан закон за Народното събрание през идващите седмици ".

Това съобщи в предаването " Политически НЕкоректно " ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

" Най-важните законопроекти изискват повече време за подготовка, преди да влязат за разглеждане в Народно събрание, по тази причина досега не се е стигнало до тях. Такъв е Законопроектът за бюджета за 2022 година. С него Народното събрание ще бъде зает в огромна част от своето време за дълъг интервал.... 31 март е един краен период, който сме си дали, само че сигурно преди този момент ще приемем Бюджет 2022 ".

Във връзка с изразеното несъгласие към него от ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, Минчев беше безапелационен, че не крие министъра на вътрешните работи Бойко Рашков:

" Аз не реализирам надзор във връзка с качеството на отговорите на министри на въпроси на депутати.... Моето мнение е, че възражението на господин Карадайъ против мен е безпричинно. Аз не мога да спра депутат да ми желае оставката ".

Председателят на Народното събрание акцентира, че чуванията на министри пред депутатите е доста значима част от парламентарната активност.

Пред БНР ръководителят на Народното събрание заяви, че скоро в Народното събрание ще бъдат импортирани промени в Закона за противопоставяне на корупцията:

" Ще забележим дали ще бъде законодателна самодейност на Министерския съвет, или на народни представители. Промените ще бъдат доста съществени. Правната комисия и антикорупционната парламентарна комисия ще имат доста работа по този законопроект ".

По думите на Никола Минчев закриването на спецправосъдието е нужна промяна:

" За 10-те години битие профилираното правораздаване не оправда задачите, с които беше основано през 2011 година ".

Във връзка с поисканото от основния прокурор Иван Гешев засилено наблюдаване върху България по механизма за върховенството на закона поради притеснителни трендове през последната година и половина, ръководителят на Народно събрание съобщи, че е " много иронично да се оплаква от нарушаване на правилото на разделянето на управляващите човек, който още при избора му за основен прокурор съобщи, че не е корав последовател на това разделяне ".

Подадената от Сотир Цацаров оставка ще бъде прегледана от народните представители в околните две седмици, счита Минчев:

" В рамките на дебата по разглеждане на оставката на господин Цацаров ще бъде обиден и въпросът за успеваемостта на Комисията под негово управление. Не може да бъде подминат този въпрос. Ще се съобразим с датата на оставката му - 1 март, посочена от него ".

" Може би по-подходящият вид е измененията в Конституцията да са предмет на една обособена краткотрайна комисия, която да се занимава с конституционни въпроси. Различно болшинство се търси. Широк консенсус е нужен. Този вид е по-добрият, когато работата по измененията в Конституцията е изнесена в обособена комисия ", съобщи ръководителят на Народно събрание.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР