Председателят на международното историко-просветителско и благотворително дружество „Мемориал” Арсений Рогински

...
Председателят на международното историко-просветителско и благотворително дружество „Мемориал” Арсений Рогински
Коментари Харесай

Почина виден руски дисидент


Председателят на интернационалното историко-просветителско и благотворително сдружение „ Мемориал” Арсений Рогински умря на 71 години след тежко и дълготрайно боледуване, съобщи ТАСС.

„ Той беше ярък човек, огромен ценител на това, което е обвързвано с политическите репресии в нашата страна”, сподели Михаил Федотов – началник на комисията за развиване на гражданското общество и правата на индивида при президента на Русия.

Рогински беше отстъпник от руско време и създател на най-известната група за отбрана на правата на индивида в Русия „ Мемориал”.

Регистрирана през 1992, „ Мемориал” е една от най-уважаваните съветски правозащитни организации и се занимава с следствие на всичко от Сталинския ГУЛаг до държавните наказателни отряди в Чечения.

Рогински, който по времето на Съюз на съветските социалистически републики е бил в пандиза, е умрял в израелска клиника, заяви говорителката на „ Мемориал” Наталия Петрова.

„ Мемориал” излезе с изказване, че не може да си показа съществуването си без Рогински, който беше негов ръководител.

Организацията съобщи, че „ доста години преди основаването на „ Мемориал” той стартира битката за историческата истина и за човешки права и поради това е лишен от свобода”.

Роден през 1946 във Велск в северния Архангелски район, Рогински посвети живота си на документиране на злоупотребите и несправедливостите в Съюз на съветските социалистически републики и по-късно в Русия, в това число и Сталинските репресии.

Той приключва университета в Тарту, Естония и е редактор на самиздат под заглавие „ Памет” от 1975 до 1981.

През 1981 го принуждават да емигрира. Той отхвърля и няколко месеца по-късно попада в пандиза с 4-годишна присъда по обвиняване в подправяне на документи.

Помага за основаването на „ Мемориал” през 1989 дружно с Андрей Сахаров, ориентирана към проучване на руските чистки и нарушаванията на човешките права в днешна Русия.
„ Син на репресиран, той се посвети на проучване на историята на политическите репресии и след това се оказа в лагер поради работата си, обвързвана с историята”, сподели шефът на московския център „ Сахаров” Сергей Лукашевски.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Европа  Президентът на Молдова разкритикува отзоваването на посланика в Русия Президентът на Молдова разкритикува отзоваването на посланика в Русия  Молдова отзова посланика си в Русия за съвещания Молдова отзова посланика си в Русия за съвещания  Молдова отзова посланика си в Русия за съвещания Молдова отзова посланика си в Русия за съвещания  Около 6 000 души стачкуват във Виена против новото австрийско държавно управление Около 6 000 души стачкуват във Виена против новото австрийско държавно управление  Европейска комисия проверява ИКЕА за укриване на налози Европейска комисия проверява ИКЕА за укриване на налози Интервю Още Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение
Георги Димов е кмет на община Божурище от 2015 година Завършил е...
Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р Защо е хубаво, че не знаят доста за България? Кметът на Челопеч: Всяка година приключваме с остатък в бюджета Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image През лятото по Черноморието е имало най-...
Туристите от Германия са осъществили най-вече нощувки по Черноморието през летния сезон – близо 22% от всички осъществени нощувк...
Новините: Най-важното за деня, 17 декември Хитлер утвърждава проектите за " Операция Бар... Най-натовареното летище в света остана без... Превантивни ограничения в Щутгарт поради опаснос... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Радев оприличи депутатите на " маймуни "!
Така излиза, в случай че разтълкуваме петъчното ядовито, и за следващ път непремерено изказване на президента Румен Радев пред всички радиа и т...
Седмичен любовен хороскоп за 18 - 24 деке... Стрелба в София - мъж е прострелян в колат... Прогноза за времето - 18 декември (понедел... 3-те зодии, които в никакъв случай не вършат компром... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image " Уникална " зала и икономични крушки - го...
Министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов разведоха през днешния ден (18 д...
Кметове желаят да могат да глобяват за прев... Добрев: Електроенергията на свободния паза... До средата на 2018 година може да има контракт... Социално слабите ще получат субсидирана це...  www.expert.bg  Бизнесът всеобщо е ставал очевидец на предоставяне на публични поръчки на Бизнесът всеобщо е ставал очевидец на дав...  5 квартала в София ще стачкуват против мръсния въздух 5 квартала в София ще стачкуват против...  Простреляха чиновник на Национална агенция за приходите в София Простреляха чиновник на Национална агенция за приходите в София  Голям мраз ни чака тази седмица - ето в кои дни Голям мраз ни чака тази седмица - ето в...  www.iwoman.bg  Ако щастието не идва, прочетете това Ако щастието не идва, прочетете това  Победителките от X Factor 4Magic с безвъзмезден концерт Победителките от X Factor 4Magic с безпл...  Атлети се съблякоха за добра идея (СНИМКИ) Атлети се съблякоха за добра идея (СНИМ...  Бившият в действителност ли е единствено някогашен? Бившият в действителност ли е единствено някогашен?  http://www.sportlive.bg  Ръководството на Милан с нови ограничения Ръководството на Милан с нови ограничения  Звезда на Манчестър Юнайтед пожела трансфер в Серия А Звезда на Манчестър Юнайтед пожела транс...  Каратанчева се надява да се върне в Топ 100 на женския тенис Каратанчева се надява да се върне в Топ...  Футболист от Висшата лига арестуван за владеене на оръжие без позволение в лондонски клуб Футболист от Висшата лига арестуван за прочие.. Интервю Още Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение
Георги Димов е кмет на община Божурище от 2015 година Завършил е...
Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р Защо е хубаво, че не знаят доста за България? Кметът на Челопеч: Всяка година приключваме с остатък в бюджета Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, Нови Най-четени Най-коментирани Почина изтъкнат съветски отстъпник... 23 0 Коли минават механически обзор без заплатен налог... 67 0 Има починали и ранени при влаковия случай в Съединени американски щати (Снимки)... 105 0 Добрев: Електроенергията на свободния пазар ще нарастне с 50 до 90%... 157 4 Дневен хороскоп за 19 декември... 198 0 Радев оприличи депутатите на " маймуни "! 30

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР