Председателят на Конституционния съд (КС) Павлина Панова изпрати писмо до

...
Председателят на Конституционния съд (КС) Павлина Панова изпрати писмо до
Коментари Харесай

Председателят на Конституционния съд напомни на парламента, че трябва да избере двама съдии

Председателят на Конституционния съд (КС) Павлина Панова изпрати писмо до ръководителя на 48-ото Народно заседание (НС) Вежди Рашидов, с което припомня, че Народното събрание не е извършил конституционното си обвързване да избере от своята квота двама съдии в Конституционния съд на Република България. Това оповестиха от пресцентъра на Конституционен съд.

В писмото се показва, че още през август и ноември 2021 година Конституционният съд е уведомил документално Народното събрание за идното приключване на мандатите на арбитър Анастас Анастасов, който изтече на 15 ноември 2021 година, и на арбитър Гроздан Илиев, който изтече на 28 февруари 2022 година

„ С спомагателни писма през март и юни 2022 година ръководителят на Конституционния съд обърна внимание на българския парламент, че съдът действа в понижен състав. Това е трето писмо, в което се показва угриженост, че към този момент съвсем една година Народното събрание неглижира задължението си и затруднява естественото реализиране на пълномощията на Конституционния съд. В писмото ръководителят на Конституционния съд обръща внимание, че сходно отношение на законодателната власт към нейни пълномощия, предоставени с Конституцията на Република България, буди безпокойствие и подкопава доверието на обществото в нея “, се прибавя в известието.

„ Надявам се, че Народното събрание ще постави нужните старания и ще подходи отговорно към конституционните си отговорности като започва в рационален период процедура за избор на двама съдии в Конституционния съд на Република България от своята квота “, се споделя още в писмото на Панова.

На 26 октомври ръководителят на 48-ото Народно заседание Вежди Рашидов разгласи овакантените органи с изминал или предварително преустановен мандат, за които следва да се организира процедура по желание. Според справката общо 13 са органите, чийто мандат е изминал, и депутатите следва да проведат избор за попълване на състава им, напомня Българска телеграфна агенция.

Сред тях са ръководител, заместник-председател, секретар и шестима членове на Комисията по откриване на документите и оповестяване на принадлежност на българските жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална армия; на Комисията за отбрана на персоналните данни, на основен контрольор в Инспектората към ВСС; на Надзорния съвет на Агенцията за обществените предприятия и контрол; на шеф и двама подуправители на Българската национална банка (БНБ); на Националния застрахователен институт (НОИ); на Фискалния съвет; на Сметната палата; на Комисията за обществен контрол на записаните одитори; Комисията по отбрана от дискриминация; на Комисията за финансов контрол. Депутатите следва да проведат избор и на 15 членове на Висшия правосъден съвет и на двама съдии в Конституционния съд.

Депутатите следва да попълнят състава на Специалното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) и на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР