Председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес Кевин Маккарти

...
Председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес Кевин Маккарти
Коментари Харесай

Отстраняването на третия по важност пост в Съединените щати показва истинското състояние на американската демокрация

Председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес Кевин Маккарти на 3 октомври бе отхвърлен от поста с 216 гласа „ за “ против 210 „ срещу “. Той заемаше този пост единствено за късия интервал от 9 месеца. Събитието шокира американските медии и общество, които се тормозят, че наред с трагичното премахване на третия по значимост пост на американската политическа сцена несъгласията и разногласията сред двете партии и във фракциите на самите партии ще се изострят и ще донесат повече безпорядък на страната.

Кевин Маккарти е първият отхвърлен ръководител на Камарата и това е цялостен казус в американската история. Анализатори смятат, че острото опълчване сред републиканците и демократите и комплицираната битка във вътрешните фракции са главната причина на свалянето на Маккарти.

В американската политика битката сред двете партии постоянно е съществена тематика на събитията, а същността ѝ е „ политиката на ветото “, т.е. срещу всичко, което е направено от отсрещната партия. Политиците не търсят метод за разрешаване на проблемите. През последните години такава битка се развива все по-остро, като някои наблюдаващи даже я дефинират като „ вътрешна война “. Ройтерс уточни, че препоръчаният от Кевин Маккарти импийчмънт на президента Джо Байдън „ възпламени огъня “ на демократите. Въпреки че той беше склонен да си сътрудничи с тях в законопроекта за краткотрайните заеми, значително демократи гласоподаваха „ за “ отстраняването му.

Доминик Мойси, френски политик и специфичен консултант на института „ Монтейн “, разяснява, че усилването на политическата поляризация може да сковава Съединените щати, а американската народна власт към този момент се е трансформирала в „ учебник какво да не се прави “. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР