Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола предложи украинските и молдовските

...
Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола предложи украинските и молдовските
Коментари Харесай

Председателят на Европейския парламент: Украйна и Молдова вече са със статут на „наблюдатели“ за присъединяване към ЕС

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола предложи украинските и молдовските депутати да могат да се причислят към асамблеята като членове " наблюдаващи ", до момента в който двете страни чакат формалното си присъединение към Европейския съюз.

Миналата година Европейски Съюз дефинира Украйна и Молдова за публични страни кандидатки, малко откакто Русия нахлу в Украйна. Оттогава Мецола упорства формалните договаряния за присъединение да стартират тази година.

EU Parliament chief to Ukraine: You should have “observer ” MEPs while you wait to join the bloc.
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope)
Лидерите на Европейски Съюз би трябвало да решат дали публично да стартират договарянията за присъединение на Украйна и Молдова на среща на върха през декември, откакто проучват упования с огромен интерес отчет на Европейската комисия, съдържащ настояща информация за положението на всички страни, които към момента чакат на крилете на Европейски Съюз.

" Не се заблуждавайте: Политически, в случай че една страна гледа към Европа, то Европа би трябвало да отвори необятно вратите си " , сподели Мецола пред " Политико " в изявление в кабинета си на деветия етаж в Парламента в Брюксел.

Политикът от дясноцентристката партия предложи на страните, които са на прага на присъединението, да бъдат препоръчани голям брой преимущества - от привилегии на единния пазар до присъединяване в младежката стратегия " Еразъм ".

" Можем даже да отидем по-далеч, като имаме членове-наблюдатели в този парламент - това са неща, които имат значение за популацията ", сподели тя. " Зависи от това какво ще се случи през декември. "

Мецола, която на 44 години е най-младият ръководител на Парламента в историята, тя беше първият водач на Европейски Съюз, посетил Киев, като се срещна с украинския президент Володимир Зеленски на 1 април предходната година; голяма фотография на двамата, които си стискат ръцете, в този момент виси на еспланадата пред Парламента в Брюксел, образен знак на нейното покровителство за страната във войната ѝ против Русия.

" Разширяването постоянно е било най-силният геополитически инструмент на Европейския съюз " , сподели Мецола.

I met with Roberta Metsola to thank for supporting Ukraine.

We have almost completed the seven EC recommendations and will be ready to open EU accession talks this year.

We also discussed further sanctions and steps to counter Russian propaganda.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
Бившият ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер неотдавна влезе в заглавията на вестниците, като съобщи в изявление, че ширещата се корупция в Украйна би трябвало да накара Европейски Съюз да се замисли дали да допусне присъединението на страната. Той също по този начин укори неназовани гласове в несъразмерни обещания за скоростта, с която Украйна може да се причисли към Европейски Съюз.

Запитан за риска от предоставяне на подправена вяра, че Украйна би могла да се причисли към Европейски Съюз по-бързо, в сравнение с е действително, Мецола отговори: " Всяка страна има собствен личен път " , като означи, че на нейната страна, Малта, ѝ е лишило десетилетие, с цел да се причисли. Тя също по този начин похвали бързия прогрес на Украйна при попълването на първичния въпросник на Европейски Съюз. Тя обърна внимание на подготовката, която Европейски Съюз би трябвало да извърши, с цел да разреши присъединението на Украйна, като означи: " Не подценявайте трансформиращия резултат на това да бъдеш страна-кандидатка. "

Що се отнася до евентуалните членове-наблюдатели в Европейския парламент, тя съобщи, че ще би трябвало да се свърже с политическите групи в Парламента и да обмисли отправянето на същото предложение към шестте страни-кандидатки от Западните Балкани, които също чакат да се причислят към Европейски Съюз.

Евродепутатите-наблюдатели за Украйна и Молдова няма да имат право на глас и ще бъдат номинирани, а не избирани; само че те ще имат места в институцията, която при всички случаи ще нарасне от 705 на 720 членове след европейските избори през юни 2024 година " Ще би трябвало да забележим по кое време ще се случи това, в кой миг те ще получат това право " , сподели Мецола.

Според разпоредбите на Парламента, единствено когато бъде подписан формален контракт за присъединение, членовете на Екологичен потенциал, които са наблюдаващи, могат да заемат местата си, което значи, че това може да стане още след години.

Във вторник Зеленски показа настояща информация за вътрешните промени в страната си на X: " Това е главен приоритет за Украйна - да бъде подготвена за политическото решение за започване на договарянията за присъединение на Украйна към Европейски Съюз през тази година. И се надявам, че същото може да се каже и за Европейския съюз. Ние сме положили солидна основа за това. "

Давид Арахамия, който управлява партията на Зеленски " Слуга на народа " в украинската Рада, съобщи по телефона във връзка предлагането на евродепутата за наблюдаващ: " Всъщност оценяваме тази концепция доста високо ", като добави, че най-малко 30 политици в националния парламент биха желали да вземат участие.

" Трябва да се учим, би трябвало да забележим по какъв начин се вземат решенията, би трябвало да приказваме с сътрудниците, да усетим атмосферата и настроението и да разберем по-добре " , сподели Арахамия.
Смъртен случай
Метсола също по този начин зае открита позиция във връзка с неотдавнашната война в Близкия изток, която тя дефинира като " радикално друга рецесия ".

Тя събра управлението на Европейски Съюз в Брюксел, с цел да отдаде респект на израелските жертви, и беше измежду първите, които посетиха Израел след офанзивите на Хамас, като акцентира нуждата от понижаване на цивилните жертви в Газа.

Мецола съобщи, че израелските управляващи са ѝ дали четка за грим, принадлежала на 15-годишно момиче, убито при клането на музикалния фестивал в Реим, и в този момент тя държи четката в кабинета си. " Това, което видях, беше безусловно извънредно " , сподели тя.

Малтийският евродепутат насочи скрита рецензия към ръководителите на другите две съществени институции на Европейски Съюз - Европейската комисия и Европейския съвет - надлежно Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, които са дали смесени послания във връзка с Израел.

" Бих желала да бъдем по-последователни, бих желала да бъдем по-последователни във всичко, което споделяме " , сподели тя, акцентирайки личния си метод, учреден на консенсус, като в същото време акцентира, че като персони се схваща добре с Мишел, фон дер Лайен и топ дипломата на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Мецола отхвърли да бъде въвлечена в спекулации за личното си бъдеще - дали ще се стреми към втори мандат от две години и половина в Парламента, или за упоритите клюки, че тя може да бъде авариен вид за ръководител на Комисията, в случай че фон дер Лайен не се стреми към нов мандат.

" Предстои ми огромна работа тук. Ще се съсредоточа върху това да бъда избрана отново следващата година в Малта за моето място и да се уверя, че този парламент може да премине към идващия мандат " , сподели тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР