Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви на пресконференция

...
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви на пресконференция
Коментари Харесай

ЕЦБ: Скок на инфлацията с 5,1% и по-слаб икономически растеж от 3,7% заради войната в Украйна



Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард съобщи на конференция след края на днешното съвещание, че спорът в Украйна ще повлияе на икономическата интензивност в еврозоната " посредством по-високи цени на силата и суровините, нарушение на интернационалната търговия и по-слабо бизнес и потребителско доверие ".

Тя излезе на конференцията със значка с украинското знаме и стартира изявлението си с поддръжка за украинския народ, като удостовери, че Франкфурт ще работи в съгласуваност с наложените наказания от Европейската комисия. По думите на Лагард, войната в Украйна ще има резултат върху икономическата интензивност в еврозоната, главно във връзка с повишаването на горивата и суровините, както и нарушаването на веригите за доставки.

" Независимо дали приказваме за главния сюжет, или за усложнените сюжети с по-тежки последствия от войната, в средносрочен проект инфлацията ще се стабилизира към 2% ", предвижда Лагард.

Руската инвазия в Украйна накара ЕЦБ да преразгледа в низходяща посока прогнозата си за икономическия напредък и в посока нагоре оценката си за инфлацията.

Според главния сюжет, заложен в последните прогнози на централната банка, Брутният вътрешен продукт на Еврозоната ще означи напредък от 3,7% през 2022 година, след което растежът да се забави до 2,8% през 2023 година и до 1,6% през 2024 година

В същото време ЕЦБ към този момент чака инфлацията в еврозоната да скочи с 5,1% през актуалната година, откакто през декември 2021 година централната банка очакваше инфлация от 3,2%. За 2023 година се чака инфлацията да отслабне до 2,1% (спрямо 1,8% през декември) и до 1,9% през 2024 година (спрямо 1,8% през 2024 г.).

Мартенски прогнози на ЕЦБ за инфлацията в еврозоната (спрямо декемврийските)



Кристин Лагатд предизвести, че икономическата интензивност " може да бъде забавена доста от по-рязко повишаване на цените на силата и суровините и по-сериозно закъснение на търговията и настройките ", а инфлацията може да бъде " доста по-висока " в кратковременен проект на фона на геополитическата неустановеност, като означи, че единствено в границите на февруари енергийните цени са скочили с 31%.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР