Председателят на Европейската централна банка - Кристин Лагард, увери, че

...
Председателят на Европейската централна банка - Кристин Лагард, увери, че
Коментари Харесай

ЕЦБ следи изкъсо доходността на облигациите

Председателят на Европейската централна банка - Кристин Лагард, увери, че институцията "следи деликатно " пазара на държавни дългови бумаги. Което се възприема като сигнал, че може да се намеси, с цел да предотврати растящата им рентабилност, затрудняваща възобновяване на стопанството на еврозоната от пандемията.

Годишната възвръщаемост на облигациите в международен мащаб пораства вследствие на залозите на вложителите, че всеобщите имунизации ще разрешат на държавните управления да прекратят рестрикциите против ковид. Това би довело до скок на персоналното ползване, което така и така е насърчено обилно от фискалните тласъци - причина за напредък на инфлацията.

Въпреки че възходящата наклонност е белег за оптимизъм във възобновяване, тя може да задуши подема като увеличи разноските за финансиране на големите отговорности на държавния и на частния бранш, насъбрани по време на пандемията. ЕЦБ даде обещание неведнъж да поддържа удобни финансови условия до отминаването на рецесията.

"Доходността на държавните облигации е извънредно значима ", съобщи Лагард пред Европейския парламент на 22 февруари. Защото "банките ги употребяват като ориентир, когато дефинират цената на заемите, отпускани на семейства и на компании ".

Доходността на европейския дълг се намали след мненията на Лагард. Германските 30-годишни облигации изгубиха шест пункта и завършиха търговията си на 22 февруари с годишна възвръщаемост от 0.15 %. Още на идващия ден обаче котировките се върнаха на 0.20% и завършиха на стойност 0.19 %. В началото на годината 30-годишният немски държавен дълг се разменяше при минус 0.20% рентабилност.

По мотив на обрата основният икономист на "Уникредит " - Ерик Нилсен, означи, че

по-високата рентабилност на дълготрайните бумаги крие по-висок риск за ЕЦБ от мощното евро.

И в случай че тя продължи нагоре и през идните седмици, европейските централни банкери няма да имат различен избор с изключение на да усилят количеството бумаги, които купуват по изключителната си пандемична стратегия PEPP, с цел да спрат това нежелателно стягане на паричната политика. Според Нилсен ще е учудващо, в случай че не се появят предупредителни словесни "изстрели " от основни членове в околните дни.

Кристин Лагард наподобява е почнала да се приготвя за офанзива, доколкото ЕЦБ към този момент усилва последователно размера на "напазаруваните " облигации. Институцията е купила бумаги за 17.2 милиарда евро по РЕРР през предходната седмица - най-вече от интервала 11-15 януари. Същевременно Лагард прикани фискалната политика да продължи да играе роля в поддръжка на стопанската система.

Така наречената рефлационна търговия на вложителите качва доходността на държавния дълг по целия свят.

Американските нива също вървят нагоре в очакване на повече фискални тласъци. Засега обаче Федералният запас не демонстрира предпочитание да се намеси, като отдава явлението на оптимизма си във възобновяване.

Намаляващият брой инфектирани и всеобщата имунизация "предлагат вяра за връщане към по-нормални условия до края на годината ", сподели на 23 февруари ръководителят на Федералния запас - Джеръм Паул, на членовете на сенатската банкова комисия. Изявлението му се прави оценка от анализатори като едно от най-оптимистичните от началото на пандемията през предходната пролет. Все отново Пауъл предизвести, че бъдещето е "твърде нестабилно " и възобновяване "остава неравномерно ". И даде обещание щатските централни банкери да продължат да подтикват търсенето в обозримо бъдеще, тъй като настойчиво ниската инфлация е по-голяма опасност от устойчивото й ускорение.

По оценка на специалисти, тазгодишният старт на световния пазар на облигации е най-слаб от 2015-а.

Индексът Bloomberg Barclays Multiverse, който следи дълг на обща стойност 70 трлн. щ. $, е изгубил 1.9% от пазарната си оценка от края на 2020-та като обща рентабилност, отчитаща ценовите промени и лихвените заплащания. Ако тази наклонност се резервира, това би било най-слабото тримесечие на книжата от средата на 2018-та и най-резкият тримесечен срив за показателя за последните шест години. Обратът стартира още през януари след изборната победа на Демократическата партия в Съединени американски щати, която увеличи вероятността от по-силен пакет от фискални тласъци за превъзмогване на провалите от пандемията от COVID-19.

Масовите продажби на дългови бумаги обаче се ускориха през последните седмици. Основните цели на търговците са най-сигурните и с най-ниска рентабилност държавни облигации, които са и най-уязвими на мощен инфлационен напън, който подяжда лихвените заплащания и възвръщаемостта. Дългосрочните щатски дългови бумаги са изгубили над 9% на база на общия приход от началото на годината, демонстрира показателят на Bloomberg Barclays за тези принадлежности. Доходността на десетгодишните щатски облигации скочи от 0.9% при започване на 2021-а до съвсем 1.4% на 23 февруари (най-високата стойност отпреди началото на пандемията) и завършиха търговията си на 1.36 %. Австралийските бумаги с аналогична срочност към този момент надвишиха предпандемичните си нива, годишната възвръщаемост на японския десетгодишен дълг се изкачи над 0.1% за първи път от 2018-та, а на английския е напът да регистрира най-високия си тримесечен растеж от 2013-а.

Анализаторите предизвестяват, че в исторически проект ниската рентабилност на държавните облигации постоянно е била основен мотор за широкообхватен и трагичен напредък на финансовите пазари, което се следи от март 2020-а. Това значи, че при превръщане на тренда ще последва борсов спад, признаците за който към този момент са налице.

Индексът FTSE All-World е с 2.5% под върховата си оценка на 16 февруари, а високотехнологичният NASDAQ-100 е с над 6% по-евтин от оптималната си стойност през предходната седмица.

Все отново, фрапантни сривове не се чакат поради готовността на централните банки да продължат великодушната си парична политика даже и след ускорение на инфлацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР