Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в четвъртък

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в четвъртък
Коментари Харесай

Фон дер Лайен вижда възможност Полша да получи средства - с условия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в четвъртък изрази вяра, че Европейски Съюз може да откри решение с Полша по отношение на средствата за възобновяване , спрени заради спор за върховенството на закона, само че изложи няколко условия , които страната би трябвало да извърши, оповестява " Политико ".

Европейска комисия задържа утвърждението на полските фондове за възобновяване от пандемия поради дългогодишните различия , които ескалираха по-рано този месец, когато полският парламентарен арбитражен съд откри, че избрани правила на правото на Европейски Съюз са несъвместими с конституцията на страната. Мнозина в Брюксел видяха решението като оборване на главната правна рамка на Европейски Съюз.

" Мисля, че е изпълнимо, уповавам се, че ще реализираме съглашение , само че промяната е conditio sine qua non (б.р. термин в римското право - значи изискване, без което не може, наложително и извънредно належащо действие) ", сподели фон дер Лайен на конференция в Брюксел.
 Европейски Съюз ни опря револвер в главата, засегнат министър председателят на Полша
Европейски Съюз ни опря револвер в главата, засегнат министър председателят на Полша

Моравецки упорства Евросъдът да не постанова наказания на Варшава поради правосъдните промени

Средствата за възобновяване се дават на страни от Европейски Съюз, при изискване че дават отговор на избрани претенции за промени , по този начин наречените рекомендации за обособени страни, които Комисията издава годишно . На Полша бяха отпуснати 24 милиарда евро безплатни средства и 12 милиарда евро заеми с ниска рента от фонда за възобновяване.

Комисията има " от дълго време характерна рекомендация за Полша , която е независимостта на правосъдната власт ", ​​каза фон дер Лайен по време на конференцията си.

Компромисът, който Брюксел упорства, ще изисква от Полша да се ангажира да " разпусне дисциплинарната камара , да приключи или реформира дисциплинарния режим и да стартира развой за преназначаване на съдиите ", сподели фон дер Лайен.
 Съдът на Европейски Съюз санкции Полша да заплаща 1 млн. евро дневно поради правосъдната промяна
Съдът на Европейски Съюз санкции Полша да заплаща 1 млн. евро дневно поради правосъдната промяна

" Правосъдните системи в целия Европейски Съюз би трябвало да бъдат самостоятелни и обективни "

Тези условия произтичат от решението на Европейския съд , сподели фон дер Лайен, който в средата на юли откри, че дисциплинарната камара на Полша за нейните съдии е несъвместима с правото на Европейски Съюз.

" Това, несъмнено, също е заложено в цялостното решение на Европейския съд... затова има поредност в това, което желаеме ", сподели фон дер Лайен.

Върховният съд на Европейски Съюз в сряда наложи санкция от 1 милион евро дневно на Полша за това, че до момента е отказала да разпусне камарата.

Полският министър председател Матеуш Моравецки даде обещание да извърши решението, без да посочи по кое време и по какъв начин ще го направи.
 Полша скастри санкцията на Съда на Европейски Съюз като
Полша скастри санкцията на Съда на Европейски Съюз като " узурпация и изнудване "

Съдът на Европейски Съюз изцяло пренебрегвал полската конституция и решенията на Конституционния съд
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР