Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи оценката

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи оценката
Коментари Харесай

ЕК дава зелена светлина на българския план за възстановяване

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показа оценката на Европейска комисия за българския План за възобновяване и резистентност, като разгласи, че през днешния ден комисията му дава зелена светлина.

„ Благодаря за топлото посрещане! С неспокойствие чакам нашето посещаване в Софийския университет. Знам, че това е мястото, където са върховите достижения на България. Ние говорихме за това, че би трябвало да съвместим върховите достижения в науката с бизнес бранша за създаване на артикули. Знам, че има изключителни планове ”, изясни Фон дер Лайен.

Фон дер Лайен дефинира българския проект като „ доста добър ” и като един от най-зелените, които комисията е получила. „ 60% от него са отдадени на Зеления пакт. Важно е да имате траектория за понижаване на излъчванията с 40% до 2025 година Това е един от най-амбициозните проекти, които сме получавали що се отнася до европейския Зелен пакт ”, акцентира тя.

Председателят на Европейска комисия уточни, че България се насочва към две от главните и значими тематики от механизма за съдействие и инспекция – промяната на антикорупционната комисия и отчетността на основния прокурор. „ Това са две значими стъпки, които са наложителни като част от механизма. Така ще постигнете задачите си ”, безапелационна бе Фон дер Лайен.

На въпрос дали Европейската комисия поддържа предлагането за закриването на профилираното правораздаване, основано точно по предложение на Европейска комисия, тя отговори: „ Има доста явен проект и цели, които са разказани по тази тематика. Основното е отчетността. Всяка една система би трябвало да има съвместен надзор и отчетност. Това са нужните стъпки за промени и те са заложени в проекта ”.

Планът беше предаден на 15 октомври 2021 година В рамките на оценката Европейска комисия акцентира нуждата от промени в области като енергетика, господство на закона и превоз, с цел да бъде реализирано сходство с европейските условия.

Актуализираният проект на кабинета „ Петков ” включва 57 вложения и 47 промени в 12 разнообразни сфери, които би трябвало да бъдат осъществени до 2026 година За задачата България ще получи над 12 милиарда лв. европейско финансиране.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР