Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че
Коментари Харесай

ЕС поръча още 100 млн. дози от ваксината срещу COVID-19

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че Европейският съюз е решил да закупи още 100 милиона спомагателни дози от коронавирусната ваксина на фирмите Pfizer и BioNTech, заяви БНР.

Така 27-членният Европейски Съюз ще разполага с общо 300 милиона дози от тази ваксина, която е оценена като безвредна и ефикасна, уточни Фон дер Лайен.

" Решихме да вземем спомагателни 100 милиона дози от имунизацията на BioNTech/Pfizer, която към този момент се употребява за ваксиниране на хората в Европейски Съюз. Следователно ще имаме 300 милиона дози от тази ваксина, която беше оценена като безвредна и ефикасна. Следват още ваксини! ", написа в Туитър шефът на Европейската комисия.

Разпределението на в началото закупените 200 милиона дози от имунизацията против Covid-19, създадена от Pfizer и BioNTech в Европейски Съюз, се чака да завърши до септември.

Наскоро Европейската организация по медикаментите заяви, че в първата седмица на януари се чака оценка за имунизацията на " Модерна ". ЕК подписа съглашение с този производител за 80 милиона дози, с опция да се изискат още до 80 милиона следващата година. Комисията има също рамкови съглашения за доставка на имунизациите на " Астра Зенека ", " Санофи ", " Янсен ", " Кюрвак " и " Новавакс ", когато бъдат утвърдени, за общо към два милиарда дози.

Ваксинирането в Европа с имунизацията на " Пфайзер " и " Бионтех " към този момент стартира - то започва на 27-ми декември т.г. , като другите страни избраха разнообразни категории лица, които да ваксинират първи. Англия да вземем за пример се спря на възрастните хора - първата имунизирана там бе сложена на Маргарет Кийнън, която скоро ще навърши 91 година, която бе и първият човек в Европа, получил имунизацията на " Пфайзер " / " Бионтех ", отвън хората, които бяха подложени на клиничните тествания. В Германия първата доза получи 101-годишната   Едит Квойцала, като тя бе последвана от други живеещи и работещи в старешки дом в провинция Саксония-Анхалт. На Балканите политиците всеобщо взеха решение да дадат образец и те да бъдат първите имунизирани - като да вземем за пример министър председателите на Сърбия и Гърция.

В България пък бяха предпочетени медицинските лица - първият имунизиран българин бе здравният министър проф. Костадин Анегелов, последван от шефове на огромни софийски лечебни заведения. У нас бяха доставени 9250 ваксини, като на човек се слагат по две дози за цялостна имунизация. През януари се чакат спомагателни колета - 62 500 дози. Днес, на третия ден от началото на имунизацията против COVID-19, към 2000 медици на първа линия към този момент са получили първата доза на имунизацията , заяви Българска национална телевизия. Страната бе разграничена на 6 имунизационни области и нощес и последните флакони от първата доставка бяха разпределени.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР