Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна като една от

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна като една от
Коментари Харесай

Юнкер отчете като грешка отсъствието на ЕС в кампанията за британския референдум

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна като една от най-големите неточности в мандата си това, че е послушал тогавашния английски министър председател Дайвид Камерън Европейски Съюз да не се меси в акцията за референдума за отдръпването на Англия от Общността.

" Твърде доста слушах Камерън. Само ние можехме да опровергаем лъжите, употребявани в акцията ", добави Юнкер.

Попитан за оценка на последвалите събития, той съобщи, че Англия може да остане, а може и да напусне Европейски Съюз. " Горд съм, че успяхме да задържим Гърция в еврозоната. Гърците, изключително по-бедните, демонстрираха резистентност ", разяснява той.

" Научих от изявление на унгарския министър председател Виктор Орбан, че сме в положителни връзки. Орбан постоянно ме изненадва - споделя, че било неточност да одобрявам поста на ръководител на Европейска комисия поради английската опозиция преди време. Той не биваше да бъде избиран от унгарците ", съобщи Юнкер на конференция, траяла близо час.

" Полша има място в сърцето на Европа, придвижването " Солидарност " породи там и това не би трябвало да се не помни. Макар да имаме разлики с полското държавно управление, все в миналото ще успеем да решим откритите въпроси. Европа е построена от хората, а не от държавните управления ", уточни ръководителят на Европейска комисия.

" Трябва да преборим популистите и екстремистите, само че не с персонални нападки. Броят на сходни нападки нараства и това е нещо ново. Трябва да се борим с дейности, да кажем на европейците, че имат учредения за вяра и не доста мотиви за паники ", заключи Юнкер.

" Възходът на националистите и популистите не би трябвало да се изяснява единствено с недоволството от Европа, а и с неуспехите от национални политики ", разяснява той.

Юнкер предсказа, че Европейският съвет няма да може да избере за негов правоприемник някой, който не е бил превратилено водещ претендент за поста. По мотив наближаващия завършек на мандата си той регистрира, че Европейска комисия е понижила със 75 на 100 броя на внасяните законопроекти, Европейски Съюз е съумял да се възвърне от икономическата рецесия, заплатите са нарастнали, инфлацията е в рационални граници.

" Трябва да решим въпросите, които в действителност имат значение на европейско ниво. Няма да успеем, в случай че желаеме да се занимаваме с всичко ", уточни Юнкер. Той съобщи, че не изключва опцията за смяна на европейските контракти, само че настоя, че и с настоящите текстове може да се реализиран доста промени, в случай че има воля.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР