Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза днес, че няма

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза днес, че няма
Коментари Харесай

Няма как на евроизборите през 2019 г. да има транснационални листи, заяви Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели през днешния ден, че няма задоволително време за използване на транснационалните листи на изборите за Европейски парламент през 2019 година, съобщи " Ройтерс ".

Юнкер уточни също, че водещият претендент на най-голямата политическа партия още веднъж би трябвало да стане ръководител на еврокомисията - процедура, която съгласно френския президент Еманюел Макрон опонира на разпоредбите на Европейски Съюз.

По-рано Макрон показа концепция някои претенденти за европарламента да вземат участие в изборите като част от транснационални листи, само че евродепутатите предходната седмица отхвърлиха усъвършенстван проект.

" След гласуването на европарламента не виждам по какъв начин това може да бъде направено за 2019 година ", уточни Юнкер, само че добави, че като цяло харесва концепцията за сходни листи. В момента всяка страна - членка на Европейски Съюз, има своя листа, като британците гласоподават за английски евродепутати, французите – за френски, и така нататък, прецизира " Ройтерс ".

Юнкер разяснява, че с изключение на решението на европарламента друга спънка е и фактът, че предлагането би трябвало да бъде подкрепено от страните - членки на Европейски Съюз, което в допълнение би забавило използването му, преди гласоподавателите да пристъпят към урните през май идната година.

Макрон към момента не е показал към коя политическа група ще принадлежи личната му партия " Република напред ".

" Всички, които аплайват за Европейския парламент, би трябвало да заявяват ясно преди европейските избори към коя група ще принадлежат, ако бъдат определени ", акцентира Юнкер.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР