Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора

...
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора
Коментари Харесай

Председателя на ДАЗД д-р Теодора Иванова и членове на Съвета на децата взеха участие в Заключително събитие на фаза III от подготвителното действие за Европейска гаранция за децата

Председателят на Държавната организация за протекция на детето доктор Теодора Иванова и Ивайла Касърова, заместник-председател на Агенцията участваха на Заключително събитие на фаза III от подготвителното деяние за Европейска гаранция за децата. То се провежда взаимно от държавното управление на Република България, Регионалния офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия (ECARO) и Европейската комисия. В откриването на форума присъединяване взе ръководителят на Съвета на децата Емили Караколева.

„ Ние от Съвета на децата към ръководителя на ДАЗД представляваме гласа на децата от всички области в България. Участваме интензивно при основаването и реализирането на тактики, политики и стратегии за закрилата и развиването на децата, включваме се в разнообразни акции и начинания, разпространяваме на локално равнище детското присъединяване, с цел да се чува и взема поради повече мнението и гласа ни “, сподели по време на откриването Емили Караколева.



Съветът на децата е съвещателен орган към Председателя на ДАЗД и от 2003 година работи в осъществяване на главните правила на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето и Закона за протекция на детето, като главната му цел е да насърчи детското присъединяване в процеса на разработване на политики за децата и взимане на решения, изясни още тя и добави, че членовете на детския съвет са дали своите оферти по Плана за деяние в осъществяване на Препоръката на Съвета за основаване на Европейска гаранция за детето (2030).

Емили Караколева и Християна Страхилова, летописец на Съвета на децата са участници и в детския панел на конференцията. По време на неговите сесии дружно с децата от пилотните страни по използването на Гаранцията, разискаха по какъв начин да я създадат подобаваща и работеща за децата, тъй че всички те да имат достъп до качествено обучение, опазване на здравето и среда и условия, в които да могат пълноценно да се развият.

„ Гаранцията за детето “ е резолюция на Европейския съюз от 2015, с която се насочва апел към страните членки да вкарат политики, тъй че всяко дете, живеещо в беднотия да има достъп до гратис опазване на здравето, обучение, детски грижи, задоволително жилище и подобаващ хранителен режим, като част от европейски интегриран проект за битка с детската беднотия и предложи на всички деца да се даде достъп до качествени услуги в този извънредно значим стадий от тяхното развиване. Европейската комисия финансира пилотното използване на Гаранцията за детето с поддръжката на УНИЦЕФ в 7 държави-членки: България, Германия, Гърция, Италия, Испания, Литва и Хърватия. В България пилотните действия се извършват в 10 общини на територията на три области – Бургас, Сливен и Стара Загора. Членовете на Съвета на децата към ръководителя на ДАЗД интензивно вземат участие на локално равнище в реализирането на Гаранцията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР